Jan 04

GBP=BAD

140 kommentarer 2010 kl. 21:02 skrevet av Svg

Må nok lage min egen blogg for å advare mot farene av gbp, siden det blir sensurert..

Noen info linker:

http://diabetesupdate.blogspot.com/2009/07/real-truth-about-gastric-bypasss.html

http://www.thinnertimesforum.com/general-gastric-bypass-discussions/4947-bariatric-surgery-statistics-you-should-know.html

http://www.annecollins.com/health-dangers-of-gastric-bypass-surgery.htm

Har mange sånne..

1% dødsfall er mye...

Permanent lenke

Kommentarer:

 1. Freyja 21:14 04/01/10
  Det er merkelig det der, syns jeg. Når folk klarer å gå ned både 30 og 40 kilo i forkant av en operasjon, at de da ikke bare fortsetter med det de holder på med. Det funker jo tydeligvis.
 2. maja50 21:18 04/01/10
  Men..hvorfor kan det ikke respekteres at noen velger den løsningen....?
 3. Johanna 21:18 04/01/10

  enig Freyja... jeg skjønner heller ikke hvorfor ikke de, som går ned på det viset er fornøyd og står på... jeg skulle... jeg vet ikke hva :-) om jeg bare hadde gått ned 20 kg... har sagt det før og sier det igjen /skriver/ går jeg ned 20 kg så kan jeg siden leve som en lykkelig tjukkas resten av livet... :-)

 4. Svg Svg 21:20 04/01/10
  Det respekteres.
  Jeg synes bare det er VELDIG viktig å gjør folk oppmerkson om farene.
 5. electra60 21:21 04/01/10
  nettopp derfor jeg ikke tørr..
 6. Evasol 21:22 04/01/10
  Kjenner flere som har tatt slik operasjon, og alle - uten unntak - har større problemer med mat i etterkant av en slik operasjon enn før. Blir regelrett dårlig - sterke magesmerter, kvalme o.l av ulike matvarer. Problemet er at de aldri kan vite hva de blir dårlige av, eller når det skjer. Luftsmerter - og ikke minst behovet for å slippe den luften når smertene oppstår. Sterke reaksjoner med påfølgende diare på enkelte matvarer - heller ikke forutsigbart hvilke matvarer...
  Jeg vet sannelig ikke om det er verdt det..
  Og det er en ting jeg seriøst lurer på - hva med all den tarmen som blir liggende "brakk" i magen???
 7. Freyja 21:24 04/01/10
  En kompis av meg tilbrakte nettopp to måneder på sykehus i etterkant av en sleeve; blødende tarmer, hull som de ikke fikk fikset og i det hele tatt. For hva, liksom. SE bedre ut?
 8. maja50 21:25 04/01/10
  tror de som opereres får all den innformasjon de trenger. Det som er litt skummelt er alle "forståsegpåere" som skal skremme de som gjør det. Men får håpe at folk ser hvem som er hvem!!!
 9. Svg Svg 21:26 04/01/10
  Det er det mange ikke forstår... Det er ikke en kosmetikk ting. Det bør kun gjøres hvis det liv eller død situasjon etter min mening.
  (Og meningen til de fleste kirurger som ikke eier en ferrari betalt av gbp operasjoner)
 10. electra60 21:29 04/01/10
  dessuten, hvorfor operere magen når det er i hodet det sitter? vet de holder på å prøve ut en hjerneoperasjon nå i usa.. noe ala det de gjør med parkinsonpasienter.. en liten dings som sender elektriske signaler men nå inn i appetittsenteret for å dempe suget etter hva det enn måtte være.. høres mer riktig ut det.. men kanskje enda skumlere.. vi får se hva de får til med tiden..
 11. Evasol 21:33 04/01/10
  Men alle sier det er verdt det. En har blitt kvitt diabetes og høyt blodtrykk, alle sier at det er både mer bekvemt enklere å være lettere, og selvfølgelig enklere å få tak i klær..
 12. maja50 21:36 04/01/10
  Ja leger tjener godt, ingen tvil om det. Men de har også en lang skolegang bak seg, og det er ingen 9-4 jobb å være lege. Ikke de som jobber på sykehus i alle fall!
 13. BollaPinnsvin 21:58 04/01/10
  Jeg er av de heldige som har svært lite plager etter gbp:-) Så det er ikke bare sorgen alt heller...
  Men hos meg har de heller ikke tatt så mye at jeg ble slank "over natten". Jeg har gått ned i underkant av halvparten av overvekten og har fått et nytt liv pga det. Slank blir jeg aldri, men det har heller aldri vært et må for meg.
  Operasjon var ingen lett vei ut. Jeg har prøvd alt som prøves kan før og gått ned mange kg ved livsstilsendring osv, men jeg har ikke klart å holde det ved like. Da jeg tok den tunge avgjørelsen om å operere var det i viten om at det enten var å ta den sjangsen eller være helt sikker på at jeg kom til å spise meg i hjel i løpet av noen få år.
  Jeg synes ting gjøres temmelig enkelt og sort hvitt når man hevder at klarer man å gå ned 30kg før opp har man jo ikke noe problem -det er bare å fortsette på samme måte. En stor del av grunnen til at man klarer å gå ned før opp er nettopp det at man vet at hjelpen er der framme og at jo mer man klarer å gå ned på forhånd, jo større er sjangsen for at alt går bra under operasjonen. Jeg klarte også å leve på pulver i 3uker før op, men ikke pokker om jeg hadde klart det om jeg ikke hadde den som mål og visste at jeg reduserte risikoen for komplikasjoner vesentlig.
  Det er ingen lett utvei -for de aller, aller fleste, men ofte et valg mellom liv og død for å si det litt dramatisk.
 14. BollaPinnsvin 22:12 04/01/10
  Et par tilføyelser; Ved en Gastric Bypass ligger ikke noen del av tarmen brakk. Hele blir brukt til å frakte mat, magesyre eller til fordøyelse. Ved en DS blir en god del av tarmen lagt uvirksom. Men der kan deler kobles på igjen i tilfeller der den opererte går for mye ned i vekt eller får andre problemer. DS er en mer drastisk operasjon som utførese på svært overvektige mennesker og som ofte også utføres i to steg, der magesekken taes først og etter et visst vekttap kobles også en del av tarmen ut. Her er vektapet ofte mer drastisk og mange får også mangelsykdommer eller store poblemer med fordøyelsen -ofte i form av diare.

  Nr 2; Informasjonen før op er sterkt mangelfull de fleste steder. Om jeg ikke på forhånd hadde vært i kontakt med andre som var operert, hadde jeg virkelig ikke ant hva jeg gikk til og heller ikke hvilken utfordringer jeg kom til å møte eller hvordan de kunne løses. Jegvar heller ikke inne til noe infomøte før op. for å få en del praktiske opplysninger. Så; søk gjerne kontakt med allerede opererte og spør og grav der! Nettforane bør man lese og bruke med ikke bare klyper, men kg med salt... Svært mange hevder nettopp de besitter sannheten og kunnskapen og kommer med dramatiske historier.

  Nr.3 Desverre blir ikke hodet operert og derfor bør man gå noen runder med seg selv og vurdere om dette er noe man kan klare å takle. Desverre er det få steder som opererer med noe som helst opplegg på forhånd der man forberedes på alt som kan skje etterpå. Også hormonmessig. Operasjoner i magen virker sterkt inn på hormonbalansene i kroppen. Derfor kan man bl.a. bli kvitt diabetes over natten. Men man får også sterke følelsesmessige utslag ellers og livet kan til tider være en bergogdalbane til ting stabiliserer seg.
 15. Freyja 22:35 04/01/10
  Jeg tror du er i feil blogg. Juksemetodeelskerne er der borte. :peker:
 16. Livsnyter Livsnyter 23:15 04/01/10
  Info på nett kan være mye rart.... ikke alt som er sant....
  Farene ved gastic oprasjonene er mindre en på de fleste andre oprasjoner i følge legestudier. Det er også medisinske studier som viser at oprasjon er med på å øke livskvalitet, gi lenger levetid og reduserte plager i forhold til de som ikke er operert. Saken har flere sider.
  Freya - de fleste som tar oprasjon har vel slanket bort sin egen vekt mange ganger... og lagt å seg det samme + noen kilo til en stund etter slankekuren...Det funker til en visss grad ens tund, så blir det verre og verre å slite bort kiloene fordi en ikke greier å "narre" kroppen lenger.
  Oprasjon er nok ikke det første en velger, og de som får den via offentlige kanaler må ha dokumenterte behov. En kan velge å betale selv om en har økonomi til det. Men jeg tror faktisk ikke det er første valget til folk. Men når en har forsøkt alt annet så er det en siste utvei.
  For det har sine konsekvenser og de skal en være klar over før en blir operert. Derfor anbefales alle som vurderer oprasjon å delta på treff med andre opererte i forkant for å få informasjon. Erfaringsbasert infromasjon fra opererte er en ting, det å utgi info fra private blogger en finner på nett som fakta er noe helt annet. les slik info med stooooor skepsis.
  Helt ok at du er sterkt i mot oprasjoner Svg - men er du i en gruppe som er aktuell for oprasjon? Eller handler det om holdninger til feite fok - "et mindre og tren meir" for de meina du må være enklare for andre.....
 17. Freyja 23:18 04/01/10
  Jeg er feit og er av holdningen "spis mindre-tren mer". Dog vet jeg at det ikke er enkelt. Men å gå fra ikke enkelt til å med velvilje risikere døden; not my cup of tea. Bruk heller penger på en PT.
 18. Svg Svg 23:23 04/01/10
  Jeg sensurer i hvert fall ikke motsatte meninger...
  Hvis det skal snakkes om GBP, så er det også mange farer å snakke om.. Så jeg måtte opprette en egen blogg hvor det er lov å ha meninger...
 19. orkide 23:27 04/01/10
  Henger meg på BolaPinnsvin sitt innlegg.
 20. Annea 23:29 04/01/10
  Jeg er også feit. Og det kan vel ikke være noen som er i tvil om at den beste måten man kan gå ned i vekt på er å spise mindre og trene mer? Jeg ser også at det ikke er lett. Og jeg ser også nødvendigheten av slankeoperasjoner der det måtte være nødvendig.

  Også tenker jeg over om det er riktig å bruke skattepenger på dette, om det er riktig ressursbruk. Bivirkninger, hvorfor man velger å gjøre dette. Fraskriver vi oss ansvaret for oss selv? Men hva hver enkelt velgelr å gjøre når de har muligheten til det, blir til slutt opp til dem.

  Tenker vel selv noen ganger at det hadde vært bra med en operasjon, så jeg fikk starte på nytt - legge vekk det jeg påførte meg selv i depresjon. Men.. har jo også sett at jeg har gått ned masse på egenhånd, så bør vel egentlig klare å kunne kravle ned 20+ til en eller annen gang. Men var den viljestyrken da.. er vel kanskje der de fleste som vil gå ned sliter? Er vel ikke egentlig vekta som bekymrer meg mest for tida, men vektreduksjon og fare for løs hud :p Men kanskje jevn og langsom nedgang og trening vil kunne rette noe på det. Jeg har ikke høy nok BMI for en slik operasjon, tror jeg. Men hadde nok scora høyt på mentale biten ;)
 21. Vanilje 23:31 04/01/10
  Blir litt dumt å si sin mening om noe man vet så mye mindre om enn dem som faktisk har tatt operasjonen og har levd med tilleggssykdommer, jojoslanking osv osv. Og den informasjonen og forberedelsnene de har vært igjennom, i forkant. Som om du vet mer enn dem og tenker bedre enn dem liksom.
 22. Annea 23:34 04/01/10
  Vanilje: Jeg synes da man skal få kunne ha meninger om temaet, selv om du synes det blir dumt. Mange er kanskje i samme situasjon, hvor det kanskje kunne vært aktuelt med operasjon. Det er bra at man diskuterer slike ting, og også at potensielle problemer ved et inngrep blir tatt fram. Ellers kan man vel ikke ta en avgjørelse heller?
 23. Vanilje 23:38 04/01/10
  Jeg trodde man måtte igjennom fordeler og ulemper også, i samtalene før man eventuelt blir operert? FÅr man ikke utfyllende nok informasjon om det på forhånd altså? Og jeg som deg, sier bare min mening også. ;o)

  Og jeg snakker her om dem som får det dekt.
 24. Livsnyter Livsnyter 23:44 04/01/10
  Annea - du har i alle fall rett i at en trenger å vite hva en gir seg ut på. Og at en må finne fora der en kan få informasjon. Det er informasjonsdager ved alle sykehus i forkant av oprasjon. De offentlgie har gjerne en kursdage med informasjon i forkant, men det er noe med å få med seg alle tingene sån i en omgang. Da har jeg mer tro på å snakek med de som har tatt oprasjonen og vet hvordan det virker. Positivt og negativt. Gjerne flere runder så en har sjans til å få med seg ting.
  Det er heller ikke slik at en fyker ned i vekt samma søtten liksom... Og en leggger på seg igjen over tid om en ikke passer seg og legger om livsstilen etter en oprasjon. Det som henger før en oprasjon vil henge mer etterpå, det tar tid før huden strammer seg opp. og mange må ta oprasjoner for å fjerne overflødig hud etterpå. Så det er ikke bare en lettvintløsning....
 25. Annea 23:44 04/01/10
  Vanilje: Joda, mange får nok god og utfyllende informasjon (håper da virkelig de fleste gjør det), men det er det ikke alle som gjør.
 26. Annea 23:52 04/01/10
  Livsnyter: Og i det å vite hva en beveger seg ut på, ligger også det at man ikke helt ignorerer faremomentene som faktisk er til stede, og kun ser glansbildet i enden. Som du sier, bør man nok få informasjonen i flere runder, og da all relevant informasjon. Jeg er vel tilhenger av at folk som tar slike operasjoner og diverse kosmetiske operasjoner også bør ha flere samtaler med psyk. eller lignende først - vurderes ordentlig mentalt i forhold til det man skal gjennom. Man bør vite mest mulig om hva man går til, og eventuelle konsekvenser av dette - på alle måter.
 27. Bjarthe 00:28 05/01/10
  Diabetes omtales hyppig, også i den øverste linken. Kanskje ikke så rart, mange overvektige har diabetes. Men, mange slanke har diabetes også. Stadig fler mennesker får i det heletatt diabetes. Hva er fellesnevneren alle disse imellom, montro (?)

  Ofte ser man diabetes 2 omtalt som et fedmeproblem. Kanskje fler burde tenke over hva som primært forårsaker diabetes. Er det overvekten, eller er det slankingen de aller fleste overvektige bedriver mer eller mindre kontinuerlig (?) - Den enkleste logikken tilsier at det er overvekten, ganske enkelt fordi diabetesen reduseres eller forsvinner hvis / når overvekten forsvinner. Enkel logikk, men som oftest gal, hva overvektige og diabetes anngår. Hva de færreste tydeligvis tenker over, er at de fleste overvektige som når sitt slankhetsmål, etterhvert slutter å slanke seg også.

  Spør en hardt rammet eller insulinbrukende diabetespasient hva man skal gjøre hvis vedkommende får insulinsjokk, såkalt "føling". Svaret er å spise noe, gjerne noe ekstra søtt. Overvektiges diabetes skylles som oftest den uvettige slankingen de bedriver, ikke overvekten. Stopp slankningen, og diabetesen vil i de fleste tilfellene forsvinne også.
 28. BollaPinnsvin 00:50 05/01/10
  Jeg har opplevd at en dame som var innlagt for operasjon samtidig som jeg var inne til ettersjekk, virkelig satt der og snakket med familien og mente at hun skulle våkne opp fra narkosen slank.... Da er det noe som ikke fungerer med forberedende intervju og utsiling! Dette tilfellet kan aldri ha blitt et vellykket prosjekt.........

  Alle som tar slike operasjoner blir heller ikke nødvendigvis slank. Ikke fordi de gjør noe feil og ikke spiser som de skal etter op, men kroppene våre er ulike på alle mulige måter også her. Fortvilende å risikere livet og så sitte igjen med nada.... Men der er vi altså med et poeng; du får ikke innvilget operasjon fra det offentlige uten at du har alvorlige tilleggssykdommer. Det er ikke bare noe man slenger seg med på og gjør fordi det virker så enkelt... Du veier det ene opp mot det andre og tar et valg. Jeg kom fram til at det ikke gjorde så store forskjellen om jeg sa takk for meg under operasjonen (da var jeg jo i narkose i det minste...) eller om jeg levde noen få år i visshet om at nå spiser jeg meg i hjel, men jeg klarer ikke å gjøre noe med det"

  Jeg roper et stort og rungende Hurra! for de som klarer å endre livsstil og få en vekt og en kropp som fungerer fint i hverdagen! Men jeg vil gjerne be om at vi ikke fordømmer de som ikke klarer det. De fleste har gjort ærlige, harde fosøk og mislykkes gang på gang og ser til slutt ikke andre løsninger enn operasjon. Om du trives som du er, fungerer fint i hverdagen og ikke har følgesykdommer ser jeg heller ikke noen grunn til at du ikke skal være akkurat som du er!!! Det er ingen selvfølge at alle vil, ønsker eller har behov for å være slanke.
  Og for å være anda mer snusfornuftig og litt moraliserende: Ikka alle kan styre vekten som de ønsker fordi de f.eks. har homonforstyrrelser, tar medisiner etc. La oss tre litt tilbake og ikke feie alle under en kam og dermed se bort fra at er like mange grunner til at vi er frodige som det er frodige.

  Og der kom jeg meg glatt et stykke unna temaet her?....

  Kom til å tenke på en annen ting her...; bryr vi oss like mye om risikoene og dødsrater ved f.eks. puppeforstørrelser? Er vi like opptatt av å si fra om at det ikke bare er fryd og gammen det heller og at man tar risikoer?.....

 29. BollaPinnsvin 01:06 05/01/10

  Type to diabetes er en diabetes du ikke er født med, men som du får i løpet av livet. Før ble det kalt aldersdiabetes, men nå får mennesker i alle aldre det. Om jeg ikke har misforstått helt er type to den der du rett og slett blir resistent for insulin.
  Ikke alle overvektige får diabetes selvsagt, men jeg lurer litt på hvor du henter grunnlaget for dine påstander fra Bjarte?
  Sunn mat og trening er beste medisin mot diabetes 2. Uavhegig av om du veier for mye eller for lite. Det er ikke vekten som gir deg det, men kostholdet og livsstilen. Når man går ned i vekt bør man jo ikke gå på en slankekur! Det er ikke noe som varer eller er ment til å vare. En total livsstilsendring er eneste måte å holde vekten ned på på sikt.
  Når jeg skrev at diabetes kan forsvinne over dagen med en gbp, så mente jeg det bokstavelig talt! Utrolig mye av hormonproduksjonen vår og styringen av denne finner sted i magen. Når man under kobler ut det meste av magesekken og ommøblerer skjer store ting. Bl.a. regulerer diabetes seg. Hos meg ble en hormonforstyrrelse som jeg er født med plutselig ganske så normalfungerende. Jeg bruker ikke medisiner for denne lengre.


  Jeg beklager Bjarthe, men jeg finner ikke helt sammenhengen i dette her eller skjønner helt hva du mener med det jeg siterer fra deg her under:
  "Ofte ser man diabetes 2 omtalt som et fedmeproblem. Kanskje fler burde tenke over hva som primært forårsaker diabetes. Er det overvekten, eller er det slankingen de aller fleste overvektige bedriver mer eller mindre kontinuerlig (?) - Den enkleste logikken tilsier at det er overvekten, ganske enkelt fordi diabetesen reduseres eller forsvinner hvis / når overvekten forsvinner. Enkel logikk, men som oftest gal, hva overvektige og diabetes anngår. Hva de færreste tydeligvis tenker over, er at de fleste overvektige som når sitt slankhetsmål, etterhvert slutter å slanke seg også.

  Spør en hardt rammet eller insulinbrukende diabetespasient hva man skal gjøre hvis vedkommende får insulinsjokk, såkalt "føling". Svaret er å spise noe, gjerne noe ekstra søtt. Overvektiges diabetes skylles som oftest den uvettige slankingen de bedriver, ikke overvekten. Stopp slankningen, og diabetesen vil i de fleste tilfellene forsvinne også."
 30. Bjarthe 01:14 05/01/10
  Hvilken sammenheng var vanskelig (?) - Du skriver jo selv: "Sunn mat og trening er beste medisin mot diabetes 2. Uavhegig av om du veier for mye eller for lite. Det er ikke vekten som gir deg det, men kostholdet og livsstilen." Der er vi altså enig, og det er visst forfatteren av den øverste linken i åpningsinnlegget også. Din påstand om "at diabetes kan forsvinne over dagen med en gbp", er det visst stor uenighet om. I samme link påstås det motsatte.
 31. BollaPinnsvin 01:29 05/01/10
  Jeg er fortsatt ikke helt sikker på at jeg klarer å forstå hva du egentlig sa i det jeg siterete... Kanskje det bare ble for langt og komplisert for meg.....
  Men for meg virker det som om du skriver at det er slankingen type uvettig (?) som de fleste (??) overvektige konstant (??) driver som gir dem diabetes 2? Men jeg får ikke helt sammenheng i om du mener diabetes 2 kommer eller går nå man er ferdig med slankingen????
  Vi er enige om at trening og et sunt kosthold gjør underverker mot diabetes 2. Men resten klarer jeg ikke å få klarhet i. Kan du krympe det til noen få konsise setninger? -ber pent

  Jeg har selv erfaring med at mennesker jeg kjenner som har gått gjennom gbp har vært frisk av diabetes 2 etter op,, men det vil jo ikke si at det er tilfelle for alle.
 32. BollaPinnsvin 01:31 05/01/10
  Må bare si at jeg ikke visste du hadde sakset det fra SVG's linker -beklager!
  Jeg har ikke lest de, skriver bare ut fra mine egne erfaringer og kunnskaper hentet fra andres erfaringer. Jeg prøver ikke å hevde at jeg har det ultimate og eneste gyldige svaret her...
 33. Bjarthe 01:42 05/01/10
  Poenget mitt var, med referanse til Nasjonalt (tidligere Norsk) Forlkehelseinstitutt, hvorfra det (generellt men ikke spesifikt) ble hevdet for noen år tilbake at de aller fleste såkalte fedmeproblemer egentlig er slankeproblemer. Dette inkluderer diabetes 2. Altså problemer som oppstår som en følge av uvettig slanking, ikke overvekt.

  Jeg kan ikke forklare dette på noe medisinsk grunnlag. Men, jeg synes det høres rimelig logisk ut at et slankeproblem vil forsvinne når slankingen avsluttes. Men, samtidig ligger det i kortene at f.eks. diabetes forsvinner etter GBP, men ikke grunnet operasjonen. Det forsvinner grunnet dietten etterpå. En diett man kanskje burde benyttet tidligere, og derved kanskje unngått hele diabetesprioblemet, - eller hva ...
 34. Cosmopolitan 02:25 05/01/10
  Når en med str 46 i klær får innvilget en slankeoperasjon er noe fryktelig galt! da kan praktisk talt jeg også søke om det samme... Finnes ikke aktuelt. Kunne aldri tenkt tanken på utsatt meg selv for noe slikt, med mindre jeg var på kanten av å dø... å dette er vel kategorien de virkelig store kommer innunder.

  Nei, takke meg til å bevege meg mer, en PT som pisker meg rundt og et kosthold jeg trives med - Bivirkningene; det koster så mye av egeninnsats og ståpåvilje at det smaker ekstra godt å klare det.
 35. orkide 09:34 05/01/10
  Jeg er str 48 og ferdig operert(ja skulle gått ned 30 til), men å ta en operasjon når man er str 46..da bør man tenke seg godt om..venninda mi gjorde det..og hun er nå så tynn at hun orker knapt å kjøre bil, for hun har ikke noe å sitte på lengere..og hun går fortsatt ned. Det stopper ikke..så det å operere seg når man ikke har 40 i BMI en gang..vel..da BØR man være forsiktig..be de ikke fjerne fullt så mye av magesekken, og la det være igjen litt mere tarm..men det er bare et tips fra meg da... Fint å gå ned..men mye penere med noen kilo for mye enn et benran gel som har mista alt av former.
 36. MissPinky MissPinky 10:20 05/01/10
  jeg så en mann på tv som man virkelig kan snakke om var sykelig, ja dødelig overvektig. 3-400kg. Så stor at en vegg måtte fjernes og han heises ut med kran beregnet for spekkhogger... Han ville ikke ta operasjon og summerte det veldig fint opp:

  "Jeg skal ta en slankeoperasjon den dagen de kan foreta en bypass i hjernen min, for det er der jeg er sulten, ikke i magen, så en gastric bypass ville ikke hjelpe i det lange løp."

  Samtidig ønsket han alle som tok operasjonen lykke til. Det gjør jeg også, spesielt en jeg kjenner som nesten døde og ikke kom ute av sykehuset før 2mnd etter operasjon... Adskillig lettere ja...

  Selv om en del som blir operert har overvektsrelaterte sykdommer så gjelder det langt i fra alle. Mange får innvilget det forebyggende bare fordi de etter helsevesenets definisjon er sykelig overvektig. Dette varierer tydeligvis fra sykehus til sykehus.

  Det blir snakket mye om de fysiske risikoene og langttidsplagene, men de psykiske er minst like viktige!

  "om slankeoperasjon på Puls nrk1"
 37. MissPinky MissPinky 10:23 05/01/10
  sånn skulle det være:

  om slankeoperasjon på Puls nrk1
 38. Blomst Blomst 10:27 05/01/10
  De overvektsrelaterte sykdommene kommer sansynligvis snikende hvis man fortsetter å være så stor. Alle har hørt om en som har snakket med en som nesten døde under en slik operasjon. Jeg lå på operasjonsbordet i nesten 7 timer når de skulle fjerne galleblæra, det var komplikasjoner, jeg fraråder ikke andre fra å gjøre det samme for det..
 39. MissPinky MissPinky 10:30 05/01/10
  all slags elendighet kommer snikende etterhvert, de færreste går rundt og er helt friske hele livet. Men jeg tenkte på at det ble sagt et sted at kun de som HAR fedmerelaterte sykdommer får operasjonen, og det stemmer ikke.
 40. Herereg 10:38 05/01/10
  Jeg er faktisk en av de som har vurdert slankeoperasjon... Men jeg har nok aldri vært helt klar over at det er så mange bivirkninger ved en slik operasjon... Når jeg har nevnt det for legen min, så har hun vært positiv... Og jeg har vel tenkt at det vil være en lettvint løsning... Samtidig har vi også vært enige om å gi det tid, slik at jeg kan prøve selv først... Og jeg vet jo faktisk at jeg kan klare det det selv... Etter å ha lest innleggene, valgte jeg å flytte sykkelen inn i stua... Første dag starter i dag... Motivasjonen er på topp :-)
 41. unsen unsen 10:43 05/01/10
  hehe .. kan ikkje helt sammenlignes det da Blomst :-)
 42. unsen unsen 10:50 05/01/10
  noen føler at det er eneste utvei, pg noen tar det som en lett utvei;-) .. men klart når eg leser om mennesker som gleder seg til operasjonen, fordi da skal de etter på begynne på treningsstudio for første gg på 4 år- da er det noe som skurrer ;-))) da har man problemer med mer enn bare kiloene ;-) .. og tror man da at det bare er å troppe opp og føle seg vel på ett treningsstudio etter operasjonen ? det tviler eg på :-) . mange har ett bedre liv med operasjonen , noen plages med bivirkninger , men klart , hadde de ikkje tatt operasjonen hadde de gjerne plagdes av ulike bivirkniner i form av medisiner pga sykdommer, fedme problemer i forhold til hygiene , sår ol ;-).. så .. tja, ikkje alltid lett
  men håper at folk tar seg tiden til å sette seg inn i operasjonen, mentalt forberede seg på hva de kan forvente i tiden etter operasjonen.. så vet man best selv hva som er rette valget for akkurat "MEG"...

 43. Elis45 11:11 05/01/10
  Jeg synes det er både interessant og skremmende å registrere andre overvektiges fordømmende holdninger til slankeoperasjoner. Det virker på meg som at det er satt i gang en trend for å rakke ned på personer en innbiller seg "jukser" i forhold til å ta grep om egen situasjon og egne overvektsrelaterte problemer.

  For meg er dette veldig enkel tankegang som bunner i en grunnleggende vurdering av hvorfor vi er overvektige, og om vi er i stand til å mestre det vi oppfatter som et personlig problem med vekt. Grunner til at noen mennesker er overvektige er mange, og om det kan vi lese utallige studier og mer eller mindre dokumenterte fakta. For de fleste av oss dreier det seg om og ikke kunne mestre, -hva det er vi ikke mestrer er individuelt, og det kan ligge både fysiske og psykiske bakenforliggende grunner for det. Hvis vi hadde vært i stand til å mestre matinntak, mosjon og ha et naturlig forhold til de faktorene som hindrer overvekt, så hadde denne diskusjonen vært unødvendig, - men de fleste overvektige har ikke denne evnen.
  Men gud så "flinke" vi er alle sammen?.i perioder. Vi tar av 20 ? 30 kilo, kanskje mer også. Selvtilliten øker, dietten følges, vi trener og er faktisk i nærheten av å føle oss "normale". Men for de fleste er "lykken" kortvarig, medisinske og kjemiske faktorer som er for langt å komme inn på her, ofte sammen med psykiske faktorer, sørger for at vi får kiloene på igjen.
  Disse faktorene kjenner vi igjen fra en del andre livsstils problemer der mennesker bruker forskjellige "rusmidler" de ikke klarer å ha et naturlig forhold til. Alkohol, sex, tabletter, mat osv gir stimulering i samme deler av hjernen, og noen forskere tør til og med påstå at det ikke er viljestyrt.
  På line med hjelp til selvhjelp for andre "rusmidler" kan man avgjøre og gå til mer eller mindre drastiske skritt for å forsøke å få kontroll over en situasjon. GBP er et drastisk skritt og et drastisk hjelpemiddel i så måte. Det undrer meg at noen innbiller seg at et slikt skritt ikke også medfører et tap i forhold til den opprinnelige tilstanden man har, der man fritt kan putte hva som helst i munnen og faktisk føle seg bra og lykkelig etterpå.
  Tar du Antabus og drikker blir du dårlig, det er et faktum. Har du tatt GBP og spiser sjokolade blir du dårlig, dette er et annet faktum. Argumentene med at "JEG kunne ALDRI tenke meg og ikke spise sjokolade, eller stappe i meg hva jeg vil" så derfor er GBP uaktuelt, blir det samme for meg som at en alkoholiker sier at "Jeg vil ALDRI forsøke å redde helsen og livet med å prøve Antabus, for da kan jeg ikke smake alkohol." GBP er ingen lett løsning for de fleste, og et radikalt skritt for å forsøke å få kontroll over liv og helse. Det medfører tap, som med de fleste radikale endringer i et liv, men det medfører også en gevinst. Så er det opp til hver enkelt å vurdere hva som er viktigst for dem.

  Jeg har brukt 20 år av livet med å være flink forsøke å mestre, lykkes til de grader og mislyktes like mye. For 10-15 år siden var det kult å være frodig med struttende bryster og formfulle lår og rumpe. Men alder, fremtidig helse og et ufravikelig faktum -nemlig at overvektige uansett hvilken høy hest vi setter oss på av overlegenhet og selvbildedigging, har begrensninger i livsutfoldelse og livskvalitet, gjorde at jeg satt meg ned og tok et oppgjør med mine holdninger til meg selv og mitt problem.

  Jeg jukser ikke! Og jeg er oppbrakt over den intoleranse, uvitenhet og mangel på innsikt mine likeverdige overvektige viser med å påstå at kirurgiske løsninger på noen måte er juks. Det er intet mirakel, men en pågående prosess og kamp for å finne en løsning og et valg som gjør at livet aldri blir det samme som det var.
  Endringen er både på godt og vondt: NEI jeg kan ikke stappe i meg hva jeg vil lengre?..til gjengjeld kan jeg f. eks gå en lang skitur med min sønn, eller stå en hel dag i alpinbakken. JA jeg har luft i magen av og til hvis jeg er uforsiktig?..men jeg har normalt blodtrykk, normalt blodsukker, beina mine verker ikke, ryggen min er helt bra osv. osv.
  Skulle jeg sette opp en pro et contra liste angående mitt drastiske valg så er prosiden udiskutabelt større og lengre en contra. Livet blir aldri det samme og det har jeg heller aldri innbilt meg at det ville bli. Hver dag er jeg lykkelig over mitt valg, og de forsakelsene jeg må gjøre for å leve med min GBP er INTET i forhold til den gevinsten jeg har oppnådd med dette hjelpemiddelet. Friheten ? livskvaliteten ? livsutfoldelse ? aktiviteten ? helsegevinsten kan ikke måles mot de eventuelle ubehag jeg måtte ha, eller påføre meg selv.

  Faren med kirurgiske løsninger, som bloggoppretter er så opptatt av, kan jeg selvsagt bruke tid på å finne utallige tall, studier og erfaringer både for og mot. Der er tallfestede farer med de fleste løsninger, der man kanskje først og fremst bør se på dødelighet grunnet overvekt og overvektsrelaterte sykdommer for å få en fornuftig risikoanalyse ut fra statistikk.
  Valget er opp til hver enkelt, vurderingene som ligger bak valgene likeså. Jeg respekterer dem som velger å la vær og forsøker å mestre sin overvekt enten med å ignorere den, eller med tradisjonelle metoder. Jeg har aldri jukset i mitt liv, og det har jeg heller ikke gjort i mitt valg når det gjelder min overvekt.
 44. Blomst Blomst 11:26 05/01/10
  Sammenligningene i bloggen er sprengt ut av proporsjoner. Så jo, det kan jeg :) *Klapp klapp til deg Elis45, veldig bra skrevet*
 45. MissPinky MissPinky 11:32 05/01/10
  av og til minner disse diskusjonene meg om diskusjonene mellom røykere versus ikkerøykerne ? den ene siden tåler lite av den andre.... Hvorfor er det sånn da? Hvorfor ta ordbruken som setter ting på spissen for å få frem et poeng så innmari alvorlig?
  "Å kysse en røyker er som å kysse et askebeger", men den siste mannen jeg kysset var en røyker som jeg kysset med glede!

  Jeg sier lykke til og gratulerer til alle som velger operasjon, og jeg sier lykke til og gratulerer til alle som greier det uten operasjon. Ikke ta det som kritikk, men jeg foretrekker å tilhøre den siste gruppen. ;o)
 46. Elis45 13:17 05/01/10
  MissPinky: Jeg synes forsøk på å skape holdninger om at noen jukser i en så alvorlig avgjørelse i livet er å sette ting på spissen jeg.....mitt innlegg var mine tanker og meninger rundt det. Enig i at argumentene er sterke både for og mot i angjeldende sak.
  Ellers så synes jeg at ditt poeng er det samme som mitt. Jeg respekterer ditt valg og ønsker deg all mulig lykke til, og takker for at du respekterer mitt og ønsker meg det samme :o)
 47. djan 15:45 05/01/10
  Heia Elis og Pinky!
 48. MissPinky MissPinky 16:18 05/01/10
  Jeg tror at å kalle operasjon for slankejuks bare er en vidreutvikling av å kalle operasjonen for snarvei til vektnedgang, for det ER det jo, enten man trenger det pga sykdom eller ei. Å kalle det juks er å sette det på spissen for å få fram et poeng, akkurat som å skape inntrykket av at kun de med fedmerelaterte sykdommer får operasjon, for det stemmer jo ikke.
  Jeg syns forøvrig du beskrev dine tanker og meninger rundt det veldig fint, Elis. :o)
 49. Cosmopolitan 16:22 05/01/10
  Juks blir det når de som i utgangspunktet ikke trenger en slik løsning velger det, da er det juks.
 50. orkide 18:35 05/01/10
  Takk Elis..godt skrevet:) Slik som man rakker ned på operasjoner og opererte gjorde at jeg følte meg utilpass..så takk for ordene:)
 51. unsen unsen 19:24 05/01/10
  godt skrevet Elis :-)
  man bør vel rett og slett slutte dømme andres valg nord og ned, være seg uvitenhet , sjalusi, eller motvilje- men passe på seg selv ;-))). kan man ikkje soi noe positivt - så pent tie still ;-))) .
 52. Livsnyter Livsnyter 20:26 05/01/10
  Ellis - veldig godt skrevet.
  Juks under slanking er når en ikke følger kuren (altså spiser sjokolade). Men å si at oprasjon som slankemetode er juks - det er patetisk. Da handler det om holdninger, og ikke minst fordommer. At en ikke vil tillate andre å velge sine veier og løsninger på sine problem. Enkelte mener at den og den er for liten for å få oprasjon - men de vet ikke hva som ligger bak avgjørelsen om å søke oprasjon - heller ikke hva som ligger bak at legene innvilger oprasjon.

  Jeg tror også at informasjonen i forkant godt kan bli bedre ved alle sykehusene som utfører oprasjoner. At alle må få vite hvilke farer som er forbundet med oprasjonen, og hvilke langsiktige og kortsiktige konsekvenser det har. For det handler om mye mer en "bare en oprasjon for å bli slank". Det er noe en må leve med resten av livet.
  Men en slipper å leve med overvekt, ryggsmerter, smerter pga. vekten, hevelse i kroppen, diabetes, kolestrol, blodtrykk og i det hele. En kan ha et godt liv med økt livskvalitet, økt mulighet til å bevege seg som en vil, få følge opp barn og barnebarn på helt nye måter. Og å gå å kjøpe seg klær på salg i str. som faktisk er på salg:-)))))
  Det er mange veier til Rom, den enkelte må selv finne sin vei for det som passer for den ene er feil for den andre...
 53. Bjarthe 01:30 06/01/10
  Ref. Elis45 nedenfor: "Faren med kirurgiske løsninger, som bloggoppretter er så opptatt av, kan jeg selvsagt bruke tid på å finne utallige tall, studier og erfaringer både for og mot." - Ja, dèt var vel hva denne bloggen var ment å omhandle, så gjør gjerne dèt. Mange ønsker nok å få vite noe om dette. Fint for deg at du opplever det hele som positivt. Oppfordring om redegjørelse er herved avsendt.

  Hvordan man skal vektlegge de enkelte virkninger og bivirkninger, er nok vanskelig. De som opplever bivirkningene som tyngst, hører man sjelden noe ifra. Man hører i det heletatt sjelden noe ifra de som gjennomgikk noe slikt som dette for mer enn noen få år tilbake. Hva med den ønskede virkning (?) - Har disse operasjonene noen permanent slankende virkning i det heletatt, eller er det egentlig en diett som virker ?
 54. Elis45 09:54 06/01/10
  Bjarthe: Som tidligere nevnt under handlet mitt innlegg primært om juks.

  Din oppfordring om en redegjørelse fra meg om å finne frem tall, studier og erfaringer både for og mot GBP prøvde jeg å antyde ville kreve en god del tid, noe du sikkert har like mye, eller bedre tid til enn jeg har.
  Hvis du virkelig er genuint interessert anbefaler jeg deg å søke denne informasjonen fra amerikanske studier. Der finnes ca 7.500 av dem tilgjengelig på nettet og erfaringstallene fra USA går helt tilbake til 1979.

  Jeg synes informasjonen fra dem som opplever bivirkningene tyngst, som du nevner, og de som opplever store problemer etter et slikt inngrep er ganske godt dokumentert og lett å finne frem til. Dette er jo særlig fordi denne gruppen fortsetter som pasienter innenfor et helsesystem, mens dem det går godt med faller ut etter noen år og man hører ikke så mye til dem.

  Det finnes rikelige studier med langtids observasjoner av GBP pasienter, de fleste er skrevet med en 10-15 års oppfølgingssyklus. Som vi vet, er jo dette et forholdsvis nytt hjelpemiddel for overvektsreduksjon, og så vidt jeg husker den eneste metoden der man målbart har et varig resultat for mer enn 50 % av pasientgruppen etter 10 år.

  Avslutningsvis vil jeg bare minne om at jeg ikke på noen måte hevdet at jeg opplevde det hele som bare positivt, jeg gjentok vel en del ganger i mitt innlegg at endringene er både på godt og vondt og at livet aldri vil bli som før, noe jeg tror det er viktig at man har fokus på at det ikke blir. Jeg skrev samtidig at summa summarum er jeg lykkelig med mitt valg og at jeg tar avstand fra at noen tillater seg å betegne mitt liv med GBP som juks.
 55. Bjarthe 20:23 06/01/10
  Jajja, Synd å si det, men dette blir man ikke klokere av ...
 56. 1 1 11:08 27/01/20
 57. 1 1 11:10 27/01/20
 58. 1 1 11:14 27/01/20
 59. 1 1 11:14 27/01/20
 60. 1 1 11:20 27/01/20
 61. 1 1 11:21 27/01/20
 62. 1 1 11:21 27/01/20
 63. 1 1 11:33 27/01/20
 64. 1 1 11:35 27/01/20
 65. 1 1 11:37 27/01/20
 66. 1 1 11:41 27/01/20
 67. 1 1 11:43 27/01/20
 68. 1 1 11:44 27/01/20
 69. 1 1 11:47 27/01/20
 70. 1 1 11:48 27/01/20
 71. 1 1 11:48 27/01/20
 72. 1 1 11:49 27/01/20
 73. 1 1 11:49 27/01/20
 74. 1 1 11:50 27/01/20
 75. 1 1 11:50 27/01/20
 76. 1 1 11:51 27/01/20
 77. 1 1 11:51 27/01/20
 78. 1 1 11:51 27/01/20
 79. 1 1 11:53 27/01/20
 80. 1 1 11:54 27/01/20
 81. 1 1 11:56 27/01/20
 82. 1 1 11:57 27/01/20
 83. 1 1 11:58 27/01/20
 84. 1 1 11:58 27/01/20
 85. 1 1 11:58 27/01/20
  1
 86. 1 1 11:59 27/01/20
 87. 1 1 12:00 27/01/20
 88. 1 1 12:00 27/01/20
 89. 1 1 12:02 27/01/20
  1
 90. 1 1 12:03 27/01/20
 91. 1 1 12:03 27/01/20
 92. 1 1 12:04 27/01/20
  1
 93. 1 1 12:04 27/01/20
 94. 1 1 12:05 27/01/20
 95. 1 1 12:05 27/01/20
 96. 1 1 12:05 27/01/20
 97. 1 1 12:06 27/01/20
 98. 1 1 12:06 27/01/20
 99. 1 1 12:06 27/01/20
 100. 1 1 12:07 27/01/20
 101. 1 1 12:08 27/01/20
 102. 1 1 12:08 27/01/20
  1
 103. 1 1 12:09 27/01/20
 104. 1 1 12:14 27/01/20
 105. 1 1 12:14 27/01/20
 106. 1 1 12:15 27/01/20
 107. 1 1 12:15 27/01/20
 108. 1 1 12:16 27/01/20
 109. 1 1 12:18 27/01/20
 110. 1 1 12:18 27/01/20
 111. 1 1 12:19 27/01/20
 112. 1 1 12:20 27/01/20
 113. 1 1 12:20 27/01/20
 114. 1 1 12:20 27/01/20
 115. 1 1 12:20 27/01/20
 116. 1 1 12:24 27/01/20
 117. 1 1 12:25 27/01/20
 118. 1 1 12:25 27/01/20
 119. 1 1 12:26 27/01/20
 120. 1 1 12:28 27/01/20
 121. 1 1 12:28 27/01/20
 122. 1 1 12:29 27/01/20
  \
 123. 1 1 12:30 27/01/20
 124. 1 1 12:30 27/01/20
 125. 1 1 12:32 27/01/20
 126. 1 1 12:32 27/01/20
 127. 1 1 12:33 27/01/20
 128. 1 1 12:34 27/01/20
 129. 1 1 12:34 27/01/20
 130. 1 1 12:36 27/01/20
 131. 1 1 12:36 27/01/20
 132. 1 1 12:36 27/01/20
 133. 1 1 12:38 27/01/20
 134. 1 1 12:42 27/01/20
  1'"
 135. 1 1 12:47 27/01/20
 136. 1 1 12:48 27/01/20
 137. 1 1 12:57 27/01/20
 138. 1 1 13:01 27/01/20
 139. 1 1 13:03 27/01/20
 140. 1 1 13:03 27/01/20
Skriv en kommentar:

Du må være logget inn for å skrive en kommentar.

Hopp over innlogging - Til hovedinnhold - Topp

Logg inn

Logg inn

Registrer deg

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Topp