Nov 12

Slankeoperasjon

130 kommentarer 2009 kl. 19:57 skrevet av Fruppa

Jeg velger å lage en egen blogg om temaet for ikke å ødlegge mer enn jeg allerede har gjort i bloggen til en som gleder seg til en operasjon.

Jeg vil si at jeg ønsker de som velger denne veien lykke til og det mener jeg av hele mitt hjerte, men jeg må ha lov til å si at jeg i utgangspunktet er motstander av slike operasjoner så lenge det ikke står om livet. Det kommer bare fram solskinnshistorier her inne, dødsfall, traumer, sykdommer og elendighet skriver folk lite om.

Er et slikt valg virkelig siste utvei, er alt annet prøvd ? Jeg skjønner at noen mennesker virkelig har prøvd det som er å prøve eller har sykdommer som gjør at de ikke klarer å slanke seg eller ikke får trent og i disse tilfellene er jeg enig at det er en riktig løsning. Er man så tykk at man dør om man ikke slanker seg raskt, er det muligens også en riktig løsning. Det skrives her inne at folk går ned 30 til 40 kilo før de operere seg og da må jeg beklageligvis si at da skjønner jeg ikke hvorfor de ikke fortsetter dietten , da er jo ikke operasjonen siste utvei.

Jeg har vært på "fester" med folk, også her på frodig hvor noen har spurt meg om hvorfor jeg ikke velger en operasjon.. For en fornærmelse, hvorfor skal jeg det ? Det feiler meg ikke en dritt, grunnen til at jeg er feit er latskap og en sinnsyk svakhet for sjokolade.

Jeg snakket med en bekjent av meg før jeg skrev denne bloggen og hun heter Rosa og er 43 år opprinnelig fra Chile. Rosa har alltid vært stor i følge henne selv og i voksen alder veldig tykk. Personlig har jeg aldri tenkt på henne som veldig stor, tykk ja, men ektrem nei. Hun sa hun hadde fått masse informasjon om ting som kunne skje i etterkant, men hun valgte å lukke ørene for hun ville bli slank. Hun ville ligne de andre mammaene i gata, hun ville vise sin søster at hun også kunne være fin, hun ville trøkke det i sin mor at hun også var presentabel.. Trist men sant, hun trodde livet skulle bli lettere, hun skulle bli sexy, mannen hennes skulle vise henne mer oppmerksomhet og alle skulle SE henne. I desember er det 3 år siden hun ble operert og hun er slank nå, tynn, nærmest utmagret, hun er syk, hun trenger 16 medikamenter hver dag for å overleve, hun er nesten aldri på jobben pga smerter i magen, hun har hatt 11 operasjoner etterpå for å fikse på tarmer som har blitt som papier, de kollapser og smertene er ektreme.

Hun ANGRER, hun ville gjort hva som helt for å få det ugjort, hun kjenner mange som har det på samme måte.

Snakket med Sunshine 71 som også var syk etterpå, og hennes romkamerat døde på sykehuset noen dager etter inngrepet, dette snakker ingen om , men det skjer og det skjer ofte.

Føler vel at stat og kommune fraskriver seg ansvar ved å la så mange operere seg i stedet for å bygge behandlingsteder alla Nimi, Nimi er heller ikke perfekt for det finnes jo omtrent ikke oppfølging, men i min drøm ville det vært Nimi opplegg i alle byer med en oppfølging i 5 år etterpå så hadde man sluppet mye elendighet.

Dette er kun min mening og andre må få lov til å ha sin, men at denne type operasjon er siste løsning har jeg veldig liten tro på, har folk virkelig prøvd alt eller er det ofte drømmen om å gå ned 70 kg på et år uten å gjøre en dritt for det som lokker ? Jeg bare spør..?

 http://www.dagbladet.no/dinside/2007/01/08/488176.html

Les spes siste del av artikkelen

http://www.aftenposten.no/amagasinet/article3286164.ece

Permanent lenke

Kommentarer:

 1. Mali36 Mali36 20:09 12/11/09
  Enig i mye av det du skriver. J kan imidlertid forstå at folk er desperate og gjerne vil under kniven for å få hjelp. For noen føles det nok som siste utvei, og for noen er det kanskje også det. Men d er sant som du sier... D er mange som får store plager etter en operasjon. Men j kjenner også flere som har hatt operasjon som det går veldig bra med.
  MEN.. Kan bare snakke for min egen del. Har ingen hensikt i å operere meg i magen, når det er i hodet mitt det sitter..
 2. orkide 20:18 12/11/09
  Hmm..visste ikke at Aker hadde en støttegruppe for de med problemer med mye smerter i magen. Kommet i de senere år det da.. Takk for infoen om det:)
 3. MissPinky MissPinky 20:25 12/11/09
  jeg har også møtt en del som har tatt operasjonen, og ikke en av dem har vært like lykkelig etterpå som de trodde de skulle bli før. Folk sliter både fysisk og psykisk, og alle jeg kjenner til har gått mye opp igjen. Kjenner igrunnen ingen helt vellykkede, men de finnes helt sikkert de også. Er spent på hvordan det går med de to siste, krysser enda fingrene for deres liv og helse...
  Men enig, for mange ER det siste utvei, men de som er fysisk friske feitinger burde heller ta tiden til hjelp, for selv om man går ned raskt så er det ingen mirakelløsning - ther's NO free lunch!
 4. Fruppa Fruppa 20:25 12/11/09
  Vet ikke når denne gruppen ble startet jeg, men som nevnt er det snart 3 år siden hun ble operert og hun har i alle fall gått der de siste måneder.. Jeg skal spørre henne.
 5. rudy 20:28 12/11/09
  For ordens skyld sjekket jeg offisielle kilder her, pussig nok fins det ingen som helst statistikk på dette. Det betyr at den er holdt internt i helsesystemet. Det må vi da klare å få ut på en eller annen måte. En god måte er å sette en undersøkende journalist på saken og se hva vedkommende kan komme opp med. Offisielt fins det ikke et slikt problemkompleks overhodet. Støttegruppa er ikke offisiell drevet, den er et privat foretagende driftet antageligvis av noen som mener det bør gjøres. Helsepersonell er så langt jeg kan se involvert i den biten. men jeg vet heller ikke om jeg er inne i rette gruppa, til det har jeg for lite bakgrunnsinformasjon.
 6. Vanilje 20:35 12/11/09
  Jeg trodde det ble mye informasjon og mye snakk, før man kom til det at man kan operere?
 7. MissPinky MissPinky 20:39 12/11/09
  jeg har fått påpekt at jeg uttrykker meg feil, det heter: "There is no such thing as a free lunch".... fornøyd? ;o)

  De får nok masse informasjon Vanilje, men jeg tror at antall kilo ned i vekt stråler så sterkt i deres indre at det overskygger alt.
 8. Vanilje 20:44 12/11/09
  Ja, de tar et valg og det bør så absolutt respekteres. Vil tro det ikke er et lett valg.
 9. Freyja 20:48 12/11/09
  Hadde jeg ikke hatt barn hadde jeg glatt satset på denne "lettvinte" løsningen. Men i og med at jeg har barn, så kan jeg ikke gamble med livet mitt. Selv om jeg er smellfeit, så er jeg frisk og har ingen lidelser av noe slag.

  Og hadde jeg skullet operert meg hadde det definitivt blitt privat. Å legge seg under kniven ved et offentlig sykehus er jo å be om bråk.
 10. Fruppa Fruppa 20:50 12/11/09
  Spes den siste delen av artikkelen er svært skremmende..

  http://www.aftenposten.no/amagasinet/article3286164.ece
 11. Vanilje 20:58 12/11/09
  Du blir ikke smellfeit, selv om du påstår det, Freyja.
 12. djan 21:03 12/11/09
  Dette var en flott blogg Fruppa!

  Om vi bare kunne lage flere slike, om seriøse temaer- uten drittkasting etc...
  Rett og slett dele erfaringer.

  Jeg er veldig glad for de som velger operasjon og som det går bra for. Og forstår at de tar valget. Særlig når en har sykdommer som forværres av fedme eller slike arvelige sykdommer i familien.

  Jeg har bestemt meg for at jeg er den største dama på frodig. :) Jeg kommer fra en familie hvor flesteparten er feite.
  Det å være feit var normalen. Vi har også svært lite sykdom som kan forbindes med fedme. Og jeg er faktisk lykkelig som jeg er.
  Da jeg var 17 fikk jeg innvilga slankeoperasjon men etter å ha tenkt en del takka jeg nei.
  Som nevnt tidligere har jeg slanka meg mange ganger, det meste jeg har gått ned er 42 kilo. Jeg var faktiske slank..
  Men det ble rett og slett for tøft. Jeg hadde vært stor i hele mitt liv og hatt de rollene som mange store har, som mamma og rådgiver og bestevenn etc. Plutselig la menesker på meg nye roller og forventninger. Men jeg trivdes ikke med dem!! Jeg har aldri vært så ulykkelig i hele mitt liv! Joda, jeg kunne nok ha vendt meg til det, hjernen trenger tid til å omstille seg. Men hva var fint med å gå fra bestevenn til mulig puleoffer hos en person?

  Jeg hadde ei venninne som var slankeoperert. På tross av oppfølging forsvant ikke spøkelsene hennes så hun la på seg sakte men sikkert- alt sammen. Og det å se hennes sorg og skamfølelse. Og hvordan det ble et ikketema blandt folk rundt henne. Stakkars jente!

  Mange går de theldigvis kjempebra med.
  Men det finnes slankeopererte som blir alkoholikere, narkomane, sexavhengige etc. Dette har jeg fra USA da. Men folk er vel neppe så anderledes i Norge.

  Står det om livet tar jeg selvsakt operasjonen.
  Men ellers, aldri!

  Og Fruppa, at mennesker kan ha så lite folkeskikk at de forteller deg at du bør opereres... Da hadde jeg rett og slett aldri forholdt meg til dem igjen.
 13. djan 21:10 12/11/09
  Forresten, poenget mitt med den lange utredningen om min feite familie er:
  Når en har aksept for å være stor helt fra en kom til verden blir det ikke noe stort problem heller!
  Jeg skjønte ikke før jeg meldte meg inn på frodig at jeg burde se noe negativt ved meg selv...
 14. KoseteKvinne 21:18 12/11/09
  Meget god og ikke minst interessant artikkel/blogg. En viktig sak å belyse.
 15. Freyja 21:46 12/11/09
  Og du blir ikke smart om du påstår det heller, Vanilje.
 16. slmann slmann 21:58 12/11/09
  Det er et stort inngrep vå ta oprasjon. Noen reiser til Spania eller Russland for å operere seg, men helsevesenet her i landet er ikke så veldig glad i deg pga manglende oppfølgning. Det er og blir et stort inngrep, pluss en må leve på vitaminer resten av livet. Ei jeg kjenner gjorde det, gikk ned 10 kg i mnd. Etter 4-5 mnd fikk hu en skikkelig depresjon...... Alle andre ting i livet løste seg ikke samtidig.......
 17. Annea 22:09 12/11/09
  Noen som vet om man vurderes ordentlig psykisk før en slik operasjon? Utifra hva jeg har skjønt, så gjør man ikke det. Tror nok mange heller skulle hatt en tur til psykolog e.l. framfor en operasjon.. Det gjelder for øvrig mange slags operasjoner.

  Sier ikke at det nødvendigvis er noe galt i å operere seg selv. Det jeg vil ha fram, er at man bør ha litt selvinnsikt, og se på grunnen til at man ønsker en operasjon. Har man andre problemer i livet eller med seg selv, så fikser ikke de seg automatisk av at man går ned i vekt, putter inn silikon, retter på nesa osv.
 18. djan 22:19 12/11/09
  Jeg er feil person itl å svare Annea men klarer ikke å la være ;)
  Vil tro en har kontakt med psykolog, som 17 åring måtte jeg til en. Og han måtte godkjenne og bevitne at jeg var psykisk sterk nok til å takle operasjonen.
 19. Annea 22:24 12/11/09
  djan: Og det dreide seg da om en samtale?
 20. djan 22:39 12/11/09
  En samtale fordi jeg reiste hjem, gikk i tenkeboksen og slanka av meg 20-25 kilo selv...
  Så jeg husker ikke om det skulle ha vært flere men mulig det bare var en..
  Men dette er lenge siden, jeg vet via Landsforeningen for overvektige at Aker sykehus sine opplegg får mye ros. Så jeg vil tro det er et psykolog-opplegg der.
  Men som sakt, jeg er ikke den rette til å svare- bare temaet som engasjerer så jeg ikke klarer å la tastaturet være :))
 21. djan 22:42 12/11/09
  Nei Annea- det kan bare ha vært en time- jeg fikk jo godkjennelse for operasjon og var bare der en gang..
  Og du har et godt poeng i at en psykolog kunne ha hjulpet og bedra perspektivet i mange situasjoner.
  Vi burde benytte dem oftere.
 22. djan 22:44 12/11/09
  Men jeg tror nok veldig mange store vet hvorfor de er store....
  Jeg visste det veldig tidlig, svarene sto ihvertfall i en dagbok jeg hadde som 14 åring.
 23. Annea 22:47 12/11/09
  djan: Engasjement er viktig. Og kan ikke se noen grunn til at du ikke skulle kunne uttale deg :) Oppfølging mener jeg er absolutt nødvendig, uansett hvordan man ønsker å kvitte seg med overflødige kilo. Om det er gjennom operasjon eller livsstilsendring og trening. Det er store endringer i livet, og tror det for de fleste vil være vanskelig å håndtere det alene.
 24. Annea 22:56 12/11/09
  djan: Jeg tror også at de fleste vet grunnlaget for at vekten har økt. Men tror også mange har et forhold til vekten at de tror at bare de går ned de kiloene, blir tynne, så blir alt så mye bedre. Uten å være villige til å se på de bakenforliggende årsakene.
 25. orkide 22:59 12/11/09
  Jeg kan bare snakke for meg selv når det kommer til Aker og psykolog samtale. Jeg var aldri i samtale med en..men siden grunnen for de fleste store i dag sitter i hue..stusser jeg veldig på at de kan innvilge operasjon til 150 000 kr..men ikke noe til psykologhjelp. Ja operasjonen var redningen for meg..men må si jeg savner mere oppfølging og samtale med en som kan få meg til å tenke anderledes. Mat er alt for meg..trøst,glede,stress osv osv.. Jeg har etterlyst psykolog i etterkant av operasjon, og de har ikke tilbud. Søkte om å komme til DPS igjennom fastlegen..og alt de kunne tilby meg var gruppeterapi i sammens med 18-20 åringer. Jeg er ikke den som sitter å prater til hvem som helst om hendelser i mitt liv som kan ha ført til hvorfor ting er som de er i dag. Så DPS har pr dags dato ikke noe tilbud til meg. Så jeg har prøvd, men det er jammen ikke lett å få hjelp. Og ikke er jeg stinn av gryn heller..så har ikke råd til å ringe opp en privat. Men at de som skal eller er operert..burde ha samtale med psykolog? ja det bør de.
 26. Annea 23:07 12/11/09
  orkide: Leit å se at du ikke har fått noen oppfølging gjennom DPS. Har vel kanskje hørt at "man må være frisk for å være syk", og dette gjelder nok i mange sammenhenger. Mener ikke med dette å si du er syk, men utsagnet betyr jo at man ofte må stå på hardt selv for å få hjelpen man har behov for. Og det mener jeg, fortsett å stå på for å få den hjelpen du trenger! Ingen som tar den jobben for deg.
 27. ompaz 23:08 12/11/09
  Lettvint løsning???? hmmmm....jaja. Man kan ikke ta mer feil. Jeg er selv operert, og har ikke turt annet enn å følge opplegget til punkt og prikke. 3 år etter er jeg 80 kg lettere. Nå tør jeg gå ut, jeg jobber som bare det, føler meg til og med til tider normal. Har ikke vært syk en eneste dag etter at jeg ble operert. MEN, det har vært vært en helvetes jobb. Takket være Aker og opplegget der, og alle jeg har blitt kjent med i denne prosessen og ikke minst at jeg er såpass "pingle" at jeg har fulgt alle anbefalinger har jeg klart det!! Jeg har klart å få et NORMALT liv. Må si jeg trives med det etter 30 år med navlebeskuelse, stygge ord, og psykisk terror fra uvitende folk. Det som egentlig var poenget mitt er at det er alt annet enn lettvint. Det krever mye av hver og en som velger operasjon. Tror kanskje de som tenker at man skal rase ned 70 kg på et år uten å gjøre en dritt får seg en og annen overraskelse....
 28. djan 23:31 12/11/09
  Takker for fien ord Annea :) Og du har rett, mange drøme rnok om at livet blir perfekt omen blir slank- det være seg menesker med både mange og noen få kilo for mye. Men sånn er det jo ikke.
  Orkide: Det var skremmende å høre, ikke gi opp- press på om at du skal ha en psykolog. Er de tmulig at opplegget ikke har kommet lenger, noe så trist!
  All ære og respekt til deg ompaz. Snakk om innsats! Om vi hadde møttes før slankeoperasjonen din ville jeg ha sakt du var normal da og, det må være simple og korttenkte mennesker du har hatt rundt deg. Sjela og personligheten din var da vitterlig den samme.
  Men glad på dine vegne for resultatet :)
 29. orkide 00:03 13/11/09
  Tror vel egentlig at de som er med i oppleggene på sykehusene rundt om nå har ganske bra oppfølging. Og det er bra! Det må til. Det var vel ikke så bra oppfølging av oss som blei op 04 og 05. Men sånn er det å være prøvekanin. hehe
  Men uansett hvor sjuk jeg har vært i etterkant. Har fortsatt perioder med mye smerter...men jeg angrer ikke. Føler jeg har et liv nå. Tør å se folk i øynene. Murer meg ikke inne i frykt av å se sjokkerte ansikter når jeg beveget meg utenfor dørene. I dag er det ingen reaksjon..el et anerkjennende blikk..og det gjør noe med en:)))
 30. djan 00:27 13/11/09
  Jeg evner ikke å forstå at ikke folk så din verdi før også orkide. Men glad på dine vegne!
 31. orkide 00:34 13/11/09
  Noen så verdien djan..men ikke mange..og man trenger en del positivt i livet, for at det skal være "verdt" å leve..Missforstå meg riktig nå..
 32. djan 00:45 13/11/09
  Tar ikke den ille opp orkide og skjønner hva du mener.
  Klart en må ha noe positivt i livet, derfor jeg nevnte hvor flaks jeg hadde som ble født inn i den tjukke familien :)
  Men det viktigste er å se sin egne verdi og evner, uavhengig av kilo! Rett og seltt elske seg selv uforfalsket!
  Og jeg håper du er litt nærmere der nå.
 33. orkide 00:50 13/11/09
  Det hjelper..det hjelper:)))
 34. djan 01:03 13/11/09
  Flott orkide :)
  Stor klem!
 35. orkide 01:04 13/11/09
  Stor klem tilbake:))))
 36. Fruppa Fruppa 08:33 13/11/09
  Ompaz.. Jeg menter ikke å tråkke hverken deg eller andre som har gjennomgått en slik operasjon på tærne, jeg skriver muligens noe klomsete og jeg er klar over at det ikke er lett , men det er noe av det jeg mener at jeg tror muligens mange ikke er klar over hvor tøft det kan være. Problemer som mobbing osv i forkant har jeg ikke tatt i betraktning når jeg skrev dette, jeg skriver kun om overvekt og operasjon, ikke hvorfor og hvordan for det ville bli alt for innviklet. Jeg er veldig glad for at det fungerte for deg og det er jo også mitt ønske nettopp det at det skulle fungere for alle, men problemet er jo nettopp det at det ikke gjør det.
  Jeg tror, (kun synsing) at menge gjør dette uten å ha fått nok informasjon, uten å ha tenkt igjennom hva de skal for drømmen om å bli slank stenger ute alle rasjonelle tanker.
 37. fjotteline 10:05 13/11/09
  Jeg tok kontakt med Aker sykehus for å få en slankeoperasjon, begynte på startkurset og måtte til time hos psykologen som er tilknyttet overvektsprosjektet. Hun har forøvrig blitt slankeoperert. Hadde noen timer hos henne og hun ville ikke at jeg skulle ta operasjonen. Skal ikke gå inn på hvorfor jeg ikke ble klarert for operasjon, men jeg er veldig glad for at hun ikke klarerte meg for denne operasjonen. Kirurgen ville nok også ha nektet meg operasjon da jeg har hatt flere tilfeller med at jeg har fått "fettpropp" i lungene, dette er så alvorlig at jeg kan dø av det. Så for min del er jeg glad det ikke ble operasjon.
  Dømmer ingen for at de velger å ta denne operasjonen.
 38. ompaz 11:36 13/11/09
  Fruppa...Jeg følte meg ikke tråkka på:) Vil bare avkrefte myten om at operasjon er en lettvint løsning. For det er det virkelig ikke. Og jeg tipper du har helt rett i det du sier når du tror at noen bare kaster seg ut i det og tror de kommer til paradiset uten å gjøre noe for det. Det er masse jobb i forkant, og mange blir "luket" ut på startkurset i regi av div sykehus rundt om i landet. Det som er faren da er at folk betaler av egen lomme og går til det private. Og det uten å vite noe som helst om hva som trengs av "jobbing". Noen klarer seg bra, mens andre igjen går det "rett åt skogen" med. Det gjelder uansett hvor en er operert...hvis en ikke er KLAR for det. PS! legger til at jeg IKKE mener at alle som opererer seg privat gjør det på "lykke og formme" uten å vite hva de går til.....men mange gjør det....(pysa er redd for å bli halshugd:P) Ha en fin dag.
 39. honey83 honey83 12:17 13/11/09
  men hvorfor tror folk at de blir lykkelig av dette?man blir operert,ikke lobotomert,man blir lettere,men ikke alle problemene man har bunner i overvekt... jeg skal opereres om et halvt år,og etter 40 timers kurs på aker med fantastiske fagpersoner har jeg kommet fram til at dette er det beste valget for meg...og alle vi som var på kurset får beskjed om at det kan oppstå problemer,vi har fått møte et brukerpanel,der hvor noen med komplikasjoner har fortalt om hva de har opplevd i ettertid,vi ble også fortalt at (som ved de fleste operasjoner) er det en risk for ikke å overleve,men sjangsene er veldig små.. tror aker kun har hatt et dødsfall,og det var ikke selve operasjonen men narkosen..
 40. fjotteline 12:22 13/11/09
  jeg kjenner til det tilfellet hvor 1 døde på Aker sykehus etter slankeoperasjonen. Det var søsteren til exkjæresten til exmannen min. Hun var veldig syk når hun ble operert.
 41. honey83 honey83 12:29 13/11/09
  og for å få slankeop i dag,må man (iallefall i oslo) ha time hos psykolog(som på aker er en helt fantastisk dame som selv er operert)ernæringsfysiolog,kirurg og sykepleier...så man blir nøye vurdert..
 42. honey83 honey83 12:30 13/11/09
  tror fjotteline,at en i familien der,var på mitt startkurs..
 43. djan 12:37 13/11/09
  Godt å høre at det er som en har blitt informert om, at Aker Sykehus har fått til et fint opplegg.
  Dette må være den mest interessante bloggen jeg noen gang har lest på frodig, hvor kunnskap og erfaring fok har kommer fram.
  Måtte det ikke bli den siste :)
 44. fjotteline 13:05 13/11/09
  Ja hun psykologen er fantastisk! for et varm og godt menneske.
  Glemmer aldri den dagen det ble avklart at det ikke ble operasjon, psykologen og jeg gikk ned for å "trekke litt frisk luft" og møtte en annen pasient av henne. Denne pasienten begynte å gråte og var så glad for at jeg ikke skulle opereres. Hun gråt og ga meg en stor klem.
 45. fjotteline 13:40 13/11/09
  ja det kan hende hone
 46. Johanna 13:57 13/11/09

  fjotteline .. jeg trur ikke hun ble op. på Aker uten på Ullevål
 47. Johanna 13:59 13/11/09

  bra kommentar honey83 .. jeg trur det eneste rette for meg skulle være lobotomering, siden det sitter i hodet på meg

 48. orkide 17:37 13/11/09
  Det var Aker..og hun var alvorlig syk føre hun la seg på bordet.
 49. Johanna 19:51 13/11/09

  javel orkide, da var det vel Aker da
  og joda, hun var syk...
  men andre jeg kjenner som har gått
  bort var ikke syke ved inngrepet...
  ei venninne hjemme levde ca 10 år
  etter op., hun ble 42 år... ei dame
  fra Hønefoss vet jeg ikke hvor lenge
  etter op. hun døde...
  jeg har hørt om mange ulike tilfellen,
  bl.a så har sønnen til min kusine blitt
  psykisk i ubalanse etter sitt inngrep
  ... betyr ikke at den som ønsker skal
  gjennomføre det de har tenkt... jeg
  kjenner jo også de som det har gått
  veldig bra for... da tenker jeg på to
  som både du og jeg vet hvem er...
  jeg husker ikke nickene :-) er lenge
  siden vi har vært på nett samtidlig
  ... hvorfor jeg nevner akkkurat de
  to er fordi jeg aldrig har hørt dem
  klage, bare fortalt positive ting...
  :-)
 50. fjotteline 21:51 13/11/09
  joda, hun ble operert på Aker Johanna!
 51. Dumogdeilig Dumogdeilig 23:22 14/11/09
  Dine påstander passer bedre her bollaete
 52. Livsnyter Livsnyter 00:29 17/11/09
  Opplegget før og etter oprasjoner varierer med de ulike helseforetakene. Desverre.
  Har selv vært på livsstilsendring for overvektige på Røros, et flott opplegg og veldig kjekt. (tilsvarende NIMI og Tonsåsen) Selv om vi fulgte opplegget til punkt og prikke var det liten vektnedgang. Livsstilsendring på mange områder førte ikke til vektreduksjon.
  Det som overrasket mest var at etter 5 år med overvektsbehandling og forskning fra St. Olavs ble det søkt om økte midler til psykisk behandling. Forskerene forstod ikke at det psykiske hadde noe å si i saken... Skremmende egentlig.

  Er også skremt over hvor mange her inne som tror at "et midre og tren mer" er enkelt....
  går vel mer på holdningene om at folk er "feite og late" en egentlig kunnskap om saken.
  Beklager å måtte si det, men det er nok ingen lett vei til vektreduksjon. Ikke om en går på pulver, Atkinson, oprasjon eller what ever som kan føre til vektreduksjon. Og det er mange rare konsekvenser, de kommer ettter hvert uansett om en har tenkt over det eller ikke....
  Og på toppen av det hele vil kroppen hele tiden tilbake til høyeste vekten. dårlig gjort!!!!
 53. Livsnyter Livsnyter 00:32 17/11/09
  Ad PSYKOLOG: Dersom en ikke får tilbud via DTS kan en søke privatpraktiserende. Det some r viktig er at en spør om de har avtale med Rikstrygdeverket. Da får en føre på egenandelskortet reise til og fra og kostnader for behandling. Når en har nådd egenandelsgrensen på 1.780,- får en frikort 1 ut året.
  Er helt enig med hun som sa at det ikke alltid passer med gruppebehandling - og gruppesammensetningen må passe også.
 54. Studinne 00:33 17/11/09
  Magasinet hadde en reportasje om dette lørdag. der de fulgte en jente på 29 som var 118kg, 1,70 høy - det er jo virkelig ikke så ekstreme mål... jeg trodde ikke at det var så "lett" å få en slik type vektreduksjon innvilget...

  kall meg dum - men jeg hadde inntrykk av at man måtte være Diger.
 55. Blomst Blomst 13:34 17/11/09
  Hun har da en BMI på 40 studinne, noe som kvalifiserer til fedme, klasse III (ekstrem fedme).
 56. electra60 13:54 17/11/09
  synes det er så ekkelt med de termene som BMI viser til.. ekstrem fedme.. min BMI tilsier det.. jajo jeg er feit.. veldig feit.. jeg vet det.. men ekstrem? det forbinder jeg med overvekt av slik grad at man ikke kan bevege seg normalt.. mer type TV-Norge-dokumentar-fedme.. jeg klarer ikke å identifisere meg med den termen på min kropp..
 57. Studinne 14:00 17/11/09
  ja, men alikevel - når man da har slanket seg 18 kilo er man på 100... da er det ikke umenneskelig ned til en normalvekt/trivselsvekt. Sammenlignet bare med meg selv - å jeg er jo i noen blogger stigmatisert som en SSBW, ¨å med dette bare et par runder med sjokolade før jeg kan søke om operasjon. blir litt skremt. for jeg har aldri sett på min størrelse som en kandidat til en slankeoperasjon, det er forbeholdt de som virkelig trenger det.

  Jeg skulle ønske at man kunne bruke noe annet enn BMI til dette, jeg har hatt en evighetdiskusjon om dette på utsiden av Frodig, han har en skyhøy BMI, men en minimal fettprosent. Muskler veier mer enn fett - ergo burde man heller se på fettprosent.
 58. MissPinky MissPinky 14:01 17/11/09
  betegnelsen som ekstrem fedme er det vel bare aviser som bruker for å male språket sterkere og sensasjonsprege det hele, ellers kalles det helseskadelig overvekt.

  BMI-grenser:
  BMI under 20 regnes som undervekt
  BMI mellom 20 og 25 regnes som normalvekt
  BMI over 25 er definert som overvekt
  BMI over 30 er definert som helseskadelig overvekt

  Disse grensene er de samme for kvinner og menn og sier ingen ting om hvor på kroppen fettet sitter eller om forholdet mellom fett og muskler. En muskuløs mann kan godt ha BMI på 27 og absolutt ikke være overvektig, så BMI er ikke nødvendigvis et godt mål på overvekt på individnivå.
 59. electra60 14:04 17/11/09
  BMI eller fettprosent.. samme for meg.. fettprosent er jo mer riktig helt klart.. men det er ikke det jeg har problemer med.. men terminologiene som blir brukt på de forskjellige stadiene av overvekt.. synes de begynner for lavt..
 60. Studinne 14:06 17/11/09
  Men å veie barn i skolen.. motivasjonen er helt sikkert veldig god, men måten det skal gjøres på blir veldig korttenkt. Å jeg tenker ikke bare på barn som er litt runde, jeg tenker også på de barna som er sykelig opptatt av sin egen størrelse ift andre - som er livredde for å legge på seg!
 61. MissPinky MissPinky 14:08 17/11/09
  jeg syns det er sørgelig at en høyrisikooperasjon som slankeoperasjonen er, blir normalisert i den grad at man nesten må forsvare at man IKKE ønsker å ta en slik operasjon...
 62. electra60 14:10 17/11/09
  du har rett pinky.. jeg trodde av en eller annen grunn at bmi brukte uttrykket.. my mistake:) helseskadelig overvekt er bedre.. lettere å forsone seg med..
  men jeg husker en lege skrev i journalen min en gang at jeg var sterkt overvektig.. da var jeg 16.. veide vel rundt 80-90 kilo.. husker jeg syntes det var fælt å se det slik.. var jeg såå stor liksom? stigmatiserende..
 63. Blomst Blomst 14:15 17/11/09
  En BMI på over 40 vil for meg si at det ikke er bare muskler. Jeg var også frisk og tjukk når jeg ble operert. Samtidig er det viktig for meg å ha presis kunnskap om sammenhengen mellom alvorlig sykdom og overvekt. Jeg hadde aldri i verden vært frisk og tjukk når jeg nærmet meg de 50.
 64. Studinne 14:21 17/11/09
  men jeg må si meg veldig enig med Pinky, at disse operasjonene har blitt veldig normale. at man blir blendet av resultatet, slik at ma ikke ser risikoen. å når jeg leser HI ovenfor blir jeg livredd! å en operasjon ville vært for meg den siste løsningen, ikke den gitte.
 65. Blomst Blomst 14:23 17/11/09
  Jeg er helt enig i at det er en risiko ved en slik operasjon, ingen tvil om det! Men jeg syns også den risikoen skal sees opp i mot risikoen ved å være helseskadelig overvektig
 66. electra60 14:24 17/11/09
  enig med studinne.. jeg tør simpelthen ikke gjøre det hvis jeg ikke må
 67. Studinne 14:25 17/11/09
  Absolutt Blomst, men igjen er du 118kg 1,70 høy å må i utgangspunktet ta av ganske mange kilo i forkant av operasjonen, kan man ikke da fortsette treningen og kostholdet... grunnen til at jeg blir så engasjert som jeg gjør, er at jeg sammenligner det med min egen størrelse og kropp.
 68. Blomst Blomst 14:31 17/11/09
  Det er en myte at man "må" gå ned mange kilo i forkant. Grunnen til at sykehuset ønsker en kur før man blir lagt på opperasjonsbordet er a) Få ned fettet i levra, den ligger i veien når man skal opereres med kikkhull. b) Få bedre "plass" rundt de indre organene, da man faktisk blir operert stående. Vil også tro at så høy vektnedgang i forkant kommer av at kroppen mister mye vann, samt litt muskler.
 69. Blomst Blomst 14:35 17/11/09
  Studinne: Det er jo hva man føler seg komportabel med selvfølgelig. Jeg har nå en BMI på 29, for å komme opp i en bmi på 40 må jeg opp 32 kilo, for meg personlig er det mye. For andre trives de med det.
 70. Studinne 14:40 17/11/09
  ja, jeg grøsser jo ved synet av min BMI, er mye mer komfortabel med å forholde meg til vann og fettprosent ift vekt. jeg balanserer jo mellom 94-95-96-97 alt ettersom sjokoladeinntaket og stressnivå den aktuelle uken, å ja er sikkert litt rund...

  tror jeg trives som rund, men ikke rundere. hehe 71. Fruppa Fruppa 16:57 17/11/09
  Jeg skjønner ikke diskusjonen for det er som flere sier at man føler nesten at en må/burde operere seg for ellers er vi idioter som ikke griper sjansen og tar men ikke den sjansen kommer vi til å falle døde om innen et par år, det er jo feil. Det står mye om siste utvei ,alt er prøvd, jeg skjønner ikke det heller for operasjonen i seg selv er jo ikke slankene. Resultatet av operasjonen som er at man blir mett av et egg det er det som er slankene og det beviser jo at alt er ikke prøvd. Det jeg savner hos mange her inne er det livsnyter sier :Er også skremt over hvor mange her inne som tror at "et mindre og tren mer" er enkelt.... det er jo der hemmligheten ligger, vi klarer ikke å slanke oss vi må innrømme vår svakhet og ikke legg skylden på at alt er prøvd . Det er sikkert prøvd men prøve hjelper ingen hvis man ikke gir 100 %. Dere som ønsker operasjon ,er det vel undt og vi som ikke ønsker la oss være for når alt kommer til alt er det snakk om hvor stort matinntak og hvor mye trening som skal til ..som virkelig gjelder, alt annet har ingen ting med alt som er prøvd å gjøre det er sykdom,svakhet eller dårlig selvkontroll som gjør at noen opererer seg og at andre går rundt feite, den ene ikke bedre enn den andre.
 72. Blomst Blomst 17:13 17/11/09
  "Er vi idioter som ikke griper sjansen og tar men ikke den sjansen kommer vi til å falle døde om innen et par år, det er jo feil". Hvem har skrevet at de er idioter som ikke tar denne operasjonen? Det kan jeg virkelig ikke se. Faktisk kan man falle død om innen ett par år ved helseskadelig overvekt.
 73. Fruppa Fruppa 17:28 17/11/09
  Jeg skrev muligens noe som var vansklig å forstå , jeg har ikke sagt at noen har sagt det er det at jeg /flere føler det slik. Falle død om kan dere på operasjonsbordet også Blomst, bortsettt fra at dere ikke faller, men død er død :O)
  Selvfølgelig vet jeg at mange dør av fedme , men ikke overdriv..
  La folk gjøre som de vil , det gjør jeg.
 74. Studinne 17:46 17/11/09
  Det er smakløst å be noen om å operere seg, på lik linje som det er smakløst å oppfordre andre til slanking. veldig glad jeg ikke har fått hørt det fra noen, jeg hadde tydd til tårer.
 75. Blomst Blomst 17:58 17/11/09
  For meg var det vanskelig å forstå siden det var skrevet slik ordrett. Sjansen for å dø ved en slik operasjon er 1%. Faren for å dø av helseskadelig fedme vil jeg tro er høyere. Må si jeg blir en smule provosert av åpnings innlegget ditt der du skriver "at denne type operasjon er siste løsning har jeg veldig liten tro på" hva i all verden vet du om det? Du har snakket med noen personer som du omtaler i innlegget ditt, de var uheldig det er beklagelig, hva med alle de som ikke har fått bivirkninger i etterkant.
 76. Bjarthe 19:27 17/11/09
  Hvor kommer hypotesen om slankings generelle bedring av helsen ifra ?
  Iflg Norsk Folkehelseinstitutt er sannheten den motsatte !
  Nei, nevner intet om "høl i veggen og kranbil"-tykke ...
 77. Fruppa Fruppa 19:48 17/11/09
  Du skal ikke tro Blomst du skal vite.., kom med et tall, hvor mange dør av fedme ? Snakker ikke om (bruker Bjarthe ord her) kranbil tykke, men mennesker i vektklassen 120 kg som er snittvekten på de opererte. Du må gjerne bli provosert og jeg sier det samme som deg, hvordan vet du at alt annet er prøvd ? Hva du eller jeg mener har egentlig liten betydning for den enkelte som tar en operasjon så lenge det er riktig for den personen, men du får gjerne mene at det er siste mulihet, så får jeg tro at det er flere muligheter.
 78. Studinne 19:52 17/11/09
  Er snittet virkelig ikke mer enn 120... trodde virkelig det var høyere, men man kan vel ikke annet vente når man er en ssbw ved 100... *himler med øynene ift det siste*
 79. Bjarthe 20:00 17/11/09
  I denne sammenheng ville det kanskje være interessant å skilne mellom fedmeproblemer og slankeproblemer også. De aller fleste og mest omtalte såkalte fedmeproblemer, som f.eks. diabetes 2, er egentlig et slankeproblem.

  Hva anngår dødsrisiko ved operative (slanke)inngrep, går den heldigvis nedover, og er forskjellig avhengig av typen inngrep. For bare noen få år tilbake var landsgjennomsnittet omtrent som for uteliggende narkomane i Oslo ...
 80. Freyja 20:04 17/11/09
  http://www.ssb.no/magasinet/slik_lever_vi/art-2007-09-21-01.html
 81. Blomst Blomst 20:54 17/11/09
  Hvor er rapporten på at snittvekten er 120kg ved en fedmeoperasjon? Det skal du vite, ikke anta. "Nest etter røyking er fedme og fedmerelaterte sykdommer i dag den
  viktigste årsak til tidlig død" Henviser til http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00082/Fagspesifikk_innledn_82099a.pdf

  Å få en fedme operasjon er ikke kø-lapp system, det tar flere år fra første samtale til man ligger på bordet.
 82. Freyja 20:56 17/11/09
  Tull, blomst. Man kan bla opp 136 000 så blir man operert etter 2-3 uker.
 83. Blomst Blomst 20:57 17/11/09
  I det private Freyja.
 84. Bjarthe 21:00 17/11/09
  Som vanlig er de som forutsettes å vite noe, sterkt uenige. Det ser vi jo i artikklene her også. Hva er konklusjonen i de ?
 85. Freyja 21:02 17/11/09
  Ja, og så? Du sa ingenting om det offentlige i påstanden din om at det tar flere år.
 86. Livsnyter Livsnyter 21:29 17/11/09
  I følge reportasjen fra Aftenposten har de som følger slankeopplegg / motivasjon gått ned 2%, de med oprasjon ned 30%. Det var 23% flere dødsfall uten oprasjon.
  En kan få de utroligste oprasjoner nesten på dagen bare en har penger nok....
  Men om en søker det offentlige om vektoprasjon tar det nermere 1,5 år før en kommer til. Og da må en tilfredsstille visse krav. Høy nok BMI, eventuelle tilleggsproblemer, og en må inn på samtaler i forkant.
  Hvor mye oppfølging før og etter varierer med helseforetakene.
  Hvor godt forberedt en er varierer nok veldig fra person til person. Og de som ikke er tilstrekkelig forberedt kan fort få seg ubehagelige overraskelser. For det er ikke slik at en går inn på oprasjonsstuen "feit og jævlig" og kommer ut med en kropp som en 17 åring. Den kroppen får en heller ikke. Og en må jobbe for å gå ned, og enda mer må en jobbe for å holde vekten.

 87. Blomst Blomst 22:05 17/11/09
  Det er ett klart skille for meg mellom offentlig foretak og det private.. Å jeg vil tro at å bruke godt over hundretusen av egen lomme er gjennomtenkt.
 88. Fruppa Fruppa 08:05 18/11/09
  Det er klart det er et skille det ene er gratis og det andre koster, det er skillet. Hvis noen ønsker desperat nok å gå ned i vekt er ikke i overkant av hundretusen kroner mye penger, det er 3 månedslønner og det er det jo verdt hvis man vil ned. Folk bruker pernger på de utroligste ting og hvorfor ikke dette !? Selv for de meg ikke så mye penger er operasjonene bare 1 telefon unna, ring et kredittkort selskap og få lån på timen, mange som gjør det og det er jo blandt annet slike tilfeller jeg skriver om, er det siste utvei ?
 89. djan 09:48 18/11/09
  Jeg hater å sitte og slå opp på nett for å kunne imponere med fakta. Så jeg holder meg til de små mengdene som finnes i mitt hode.
  Ja, klart mange dør av fedme. Og av røyk og i trafikken og...
  Jeg kan bare bruke min lille sfære som eksempel - i min familie er nesten alle feite- og de lever lenge og friske, uten operasjon- hurra! :)
 90. Freyja 09:57 18/11/09
  Imponere med fakta? I en diskusjon er det ikke snakk om å imponere eller ikke, men å gi grunner for argumentene sine. Du vet, sånn som smarte folk gjør.
 91. djan 17:59 18/11/09
  Hihi artig kommentar Freyja, har sjelden opplevd å få hentydninger om at jeg ikke tilhører den smarte gruppa :))
  Men artig å føle seg blånn når jeg betaler så mye for bleiking!
 92. Elis45 18:04 18/11/09
  hehe djan, reagerte også på den der. Så for meg en god gammeldags oppfriskende verbal diskusjon, med medbragt laptopp under armen for å sjekke at alle argumentene man brukte var godt dokumentert og bunnet i vitenskapelige fakta. ;o) Tar en blånd en any time!
 93. djan 18:35 18/11/09
  Vi går for en blånd Elis!
  Blånne har det morsommere. Og så lar vi de som vil opereres, de andre kan la være- og respekterer hverandre for det vi er.
  Fortsatt en lærerik og fin blogg!
 94. Bjarthe 18:57 18/11/09
  Fakta på Internett innebærer ofte ikke annet enn å finne nettside som som forfekter den samme vranglære som en selv foretrekker. Dèt er hva man gjør før man skriver sin artikkel på Wikipedia f.eks. ...
 95. Elis45 00:38 19/11/09
  Knowledge is Power: Utdrag av en artikkel. Av og med blånd bergenser
  "Data itself is of limited value. More important is what is done with the data. Everyone is interested in decisions, but to get from data to decisions you need three things: time, tools and skills.?

  Dette gjelder nok også all infomasjonen som finnes om bloggens tema. Slå hverandre i hodet med "fakta", statestikker og mer eller mindre veldokumenterte argumenter hjelper så lite. Undervurdere hver og ens prosess som fører frem til, eller tar avstand fra -en kirurgisk løsning, likeså. Anbefaler hver og en å innhente all nødvendig informasjon og bruke tid, nødvendige bearbeidingsmetoder og sine evner til å komme frem til den beslutning som føles mest rett for nettopp den det gjelder.
 96. unsen unsen 02:06 19/11/09
  eg har en god kamerat her hjemme som sklei gjennom undersøkelsene - og fekk innvilget operasjon i førde. han gadd ikkje trene ei heller slanke seg . defef kuren man skal ta før operasjonen gadd han ikkej avdi det smakte så fælt- så han spiste pølser til dagen før operasjon..
  raste ned i vekt etter på .. men han klarte aldri endr mat vanene. begynnte før han burde - spise fast føde,- og i dag er han tilbake på junk food for fullt. er fortsatt en tynn mann- raste ned 70 kg på ett år, og er i grei fysisk form - men har fått pondus, bare siste 2 mnd...
 97. Dumogdeilig Dumogdeilig 09:36 19/11/09
  Skjønner ikke hvorfor folk blir så sinna jeg tyder på at de som har tatt oprasjon går i forsvarsposisjon og det er jo sikkert naturlig det men bloggen her dømmer vel ingen det er vel mere spørsmålet om det virkelig er siste utvei og om folk virkelig visste hva dem skulle jennom.
  Er du operert Blomst for det står i forumet at du har gått ned maaaaaaaaassssssssssseeeeee ?
 98. Livsnyter Livsnyter 18:54 19/11/09
  1. Det finnes ingen snarvei fra overvekt til slank.
  2. Har en først greid å gå ned, er det en like stor kunst å ikke legge på seg.
  3. Det spiller ingen rolle hvcolken metode den enkelte velger, en må uansett jobbe for saken.
  4. Det må være opp til den enkelte å bestemme hvilken metode en ønsker å bruke.
  5. Bivirkninger er det på veldig mange av slankemetodene, enten det er kirurgisk, medisinsk eller mat.

  Det er veldig lett å sitte "på andre siden av gjerdet" og uttale seg om hva som er godt eller gale angående andre sine slankeoprasjoner eller andre metoder. Men vet en egentlgi alt?
  Jeg tror faktisk ikke det.

  Det hadde vært ønskelig at det blir laget et standard program som folk må gå gjennom før de får oprasjon. Programmet bør da inneholde god informasjon om selve det kirurgiske inngrepet, god informasjon om kosthold og ernering - og hvorfor det er viktig før og etter. En sekvens med fysiske reaksjoner, en med psykiske reaksjoner. Og skikkelig oppfølging 5 år etter oprasjonen. Men slik er det nå engang ikke. Slik er det imidlertid ikke, og da må vi forholde oss til det.


 99. MissPinky MissPinky 21:17 19/11/09
  5. Det er akkurat DET - slankeoperasjon ER en høyrisikooperasjon med livslange bivirkninger, enten man går opp igjen etter noen år eller ikke. Det kan da ikke sammenlignes med bivirkninger ved annen slanking?!
 100. Blomst Blomst 08:55 20/11/09
  Jeg har ikke en enste bivirkning (Det er verdt å snakke om), ikke gått opp igjen 1gram i vekt. Vil ikke tenke på hva bivirkningene ville vært om jeg ikke ble operert.
 101. Livsnyter Livsnyter 18:28 20/11/09
  Det er bivirkninger ved mange slankekurer. De medisinske som f.eks. xenecal der springer en på do og doskåla er gul av olje etterpå. Må for all del ikke "slippe ut litt gass" - da kan en være gul til ned på knena....
  Andre tabeletter gir andre bivirkninger. Det gjelder også "ufarlige tabeletter kjøpt på helsekost".

  Pulverkurer ødelegger forbrenningen og kan gi skikkelige mangelsykdommer. Det kan også andre slankekurer der en ikke har skikkelig balansert kosthold. I tillegg kan de mange hyppige slankekurene virke ødeleggede på forbrenningen. Så helt ufarlig er det faktisk ikke.
  Her som med alt annet er det best å vite hva en holder på med.

  En oprasjon medfører fare for bivirkninger, men det er ikke noe selvfølgelig at det blir det. Har faktisk hørt at det er blandt de oprasjoner med minst konsekvenser.
  Det fins de som har reagert så kraftig på narkosen at de ble deprimert av å ta mandlene også....

  Jeg kjenner mange som er operert og vet at det er fåtall av komplikasjoner og veldig få over tid. Vet også at en må trene og tenke over hva en spiser for å gå ned i vekt når en er operert også.

  Og samma søren så får ikke vi over 40 tilbake kroppen vi hadde da vi var 17.......
 102. MissPinky MissPinky 18:51 20/11/09
  de pulver- og pillebivirkningene du nevner går over når man slutter med pillene.

  Bivirkningene med slankeoperasjon som vitaminmangel fordi maten har kortere vei ut - går aldri over.

  For eksempel.
 103. Livsnyter Livsnyter 20:41 20/11/09
  Balansert kosthold og vitaminer må en ha resten av livet. Helt rett. Men balansert kosthold må en vel ha uansett slankekur...*sukkkkk*
  Balanse mellom hvile og aktivitet også....hehe

  MEN en må se bivirkninger og konsekvenser av oprasjon opp mot konsekvensene av å ikke ta oprasjon. Betennelse i leddene, slitasje i ankler, knær og hofte - smertene kan være virkelig grusome. Hevelse i beina så en ikke får på seg skona. Ryggsmerter, mangel på energi - fordi en er så tung at en bruker veldig mye energi på ting, diabetes, osv. osv. Det er ikke bare forfengeligheten som fører folk til operasjonsbenken da...
  For mange handler det om å ta det onde med det gode, og satse på at bivirkningene blir små.
 104. Dumogdeilig Dumogdeilig 20:51 20/11/09
  er det ingen som tenker på at masse trening hver dag 7 dager i uka og et normalt kosthold hadde gjort susen og det finnes ikke bivirkninger
 105. Livsnyter Livsnyter 01:08 21/11/09
  Dumogdeilig: Hvem har sagt at vi ikke gjør det?
  Har sågar vært på opplegg over 2 år med trening og kosthold og livsstilsendring jeg, sammen med 20 andre.
  Vi var 1 mnd. i strekk på senteret og kun trente og spiste rett. Vi hadde 3-6 treningsøkter pr. dag, i tillegg til at all forflyttning fra a til b var med sykkel, spark eller vi gikk. Så det var masse trening og kun korrekt mat.
  Ja, vi gikk ned i starten, så gikk vi opp igjen. Siste oppholdet var 2 uker. Jeg gikk ned 200 gram, naboen gikk opp 200 gram.
  Å så må du ta med i betraktningen at når en har full jobb, hus mm. så er det ikke mulig bare å prioritere egne interesser og trene timesvis hvær dag. Jeg er noe usikker på hvor mange timer som må til, men vet da at 6-7 timer daglig altså ikke er nok...... Å jeg jobber 7,5 timer pr. dag. + 7 timer trening = 14,5 timer. Reisetid 1 time.= 15,5 timer. Da er det igjen 8,5 timer til matlaging, husarbeide, klesvask, handling, og sosialt liv.. Ja å så må en sove litt også....
  Hvor ble det av livet da?????
  veldig enkelt for deg å si det, men tro meg - det er kun de som ikke vet hva det dreier seg om som kommer med den "et mindre og tren mer" , for DET ER IKKE NOK!
 106. Bjarthe 01:09 22/11/09
  Ref. (20:51 20/11/09) av Dumogdeilig: "er det ingen som tenker på at masse trening hver dag 7 dager i uka og et normalt kosthold hadde gjort susen og det finnes ikke bivirkninger"

  Kjempeintelligent forslag ! - Hvorfor har ingen tenkt på den muligheten før ?
  Også, ingen bivirkninger a'gitt ...
  Smart !
 107. Livsnyter Livsnyter 16:48 22/11/09
  Det var faktisk opplett på Sotra også tidligere i dag - men det gikk over i en salig regnbyge, så fortsatt ingen fare for skogbrann her....
 108. Johanna 19:09 23/11/09

  slankeoperasjoner - man skal være klar over at det kan føre til senkomplikasjoner - trenger ikke å bli noe sykelig frem i tid, men risikoen er der og den er ikke liten...

 109. MissPinky MissPinky 00:55 28/11/09
  jeg ser sjelden på Oprah, men tilfeldigvis gjorde jeg det i dag, jojo-slanking var tema. Og der var en mann som man virkelig kan snakke om var sykelig, ja dødelig overvektig. 3-400kg. Så stor at en vegg måtte fjernes og han heises ut med kran som en spekkhogger.
  Han summerte det veldig fint opp:

  "Jeg skal ta en slankeoperasjon den dagen de kan foreta en bypass i hjernen min, for det er der jeg er sulten, ikke i magen, så en gastric bypass ville ikke hjelpe i det lange løp."

  Samtidig ønsket han alle som tok operasjonen lykke til. Det gjør jeg også, spesielt en jeg kjenner som endelig er ute av sykehuset, 2mnd etter operasjon...
 110. Johanna 12:05 28/11/09

  Oprah skjønte nok veldig godt hva mannen i programmet snakket om... Klok mann fordi sånn er det bare... Min medisin her og nå skulle være å bli LYKKELIG forelsket og ikke i en ''raring'' - de som kjenner meg vet hva jeg mener - Da skulle jeg nok gå ned i vekt, som en dans... som en dans for meg er 1/2 kg i uken :-)
 111. crutta 20:32 28/11/09
  hei...jaja..så hva det denne oprasjonen ja...jeg men at 90% sitter i hode på en..man vet hva man går til når man tar denne oprasjonen, Jeg kjenne mange som har tatt denne oprasjone, pga forskjellige årsaker...fleste går det bra men og noen går det ikke bra med..å det er de som ikke har det helt bra oppe i topp lokket....for alle vet hva skom kan skje etter en slik oprasjon, ellers så har de ikke gjordt hjemmeleksa si. Det er fler som dør av vanlige oprasjone enn slik slankeoprasjoner, å det er like stor risko men en slik oprason..feks å operere ryggen. da kan du jo bli lam, hva er så det å få melkaleri eterpå måt det?? Mange har forskjellige grunner til å ta oprasjon, noen også for å pynte på seg selv. Jeg for min del måtte velge, enten ta ryggoprasjon som var 50 % sjanse på å bli bra, eller prøve dette først..så jeg valgte dette.
 112. crutta 20:32 28/11/09
  jeg må ærlig innrømme at det har vært dager jeg har angret, men jeg vet også at ryggen har blitt bedre...jeg har fått melkallergi..men det kan gå over..du trenger ikke ta vitaminer hele resten av ditt liv...jeg kjenne flere som slutta etter 2 år..jeg kjenner mange som ikke har tatt oprasjonen som må ta vitaminer hele sitt liv....så uansett hva du skal gjøre med kroppen din er det negative og posetive ting. jeg for min del hadde fått masse negative ting om oprasjone før jeg fikk den...og ikke minst hørt det eter oprasjonen. Men jeg føle meg lykke lig at jeg nå kan sette meg ned på gulvet men min sønn på 3 år å leke med han...for det kunne jeg ikke før...så det kommer ann på hvva du vil med det å hva du gjør med det..det sitter i hode...
 113. Zara Zara 15:33 29/11/09
  Nå opererer de i hjernen. Ny type slanke operasjon. Pasienten er våken under operesjonen.
 114. Johanna 22:34 02/12/09

  hva da opererer i hjernen Zara ?
  jeg har akkurat spist godis, ganske mye også... er vel det som kalles for tröstespising... lurer på om jeg automatisk vil slutte med slike greier hvis jeg lar meg bli kuttet og karvet i ???

 115. Johanna 16:04 03/12/09

  nå har jeg spist noe ris-tjosan og jammen ble jeg ikke godissugen etterpå... hvordan hadde situasjonen sett ut om jeg var slankeop.?
  forsvinner godissuget automatisk ved at for eks. tarmen blir kortere? sikkert ikke...
  må nok en form for operasjon til, som består i overskjæring av nervebanene mellom hjernens pannelapper og thalamus.
 116. Blomst Blomst 19:03 03/12/09
  Når du ligger å snakker i den "store" tlf etter inntak av smågodt skal jeg love deg at det ikke frister til gjentakelse.
 117. Livsnyter Livsnyter 20:03 03/12/09
  Johanna - har ikke den oprasjonen vært i bruk under navnet lobotomering???
  Syns å huske at den "virket roende på pasienten".... Men ikke slankende....absolutt ikke slankende egentlig... tror trøstespising i ettertid var heller vanlig faktisk......
  Og å ta det med ro og trøstespise kan vi fra før av så da så..... Penger spart i norsk helsevesen:-)))))

  Å en ting er å la folk rote i tarmane mine - men hjerna...NOPE!!!!
  det er da gale nok som det er.....*ler*
 118. Johanna 20:37 03/12/09

  Voi voi, høyt opp i fjellet
  Voi voi, tiden står stille
  Voi voi, om noen dager er det lørdag, du vet

  Jeg har i alle fall spist opp min lørdagsgodiskvote igår og idag og jeg kanskje har spist for to tre uker fremover... SUKK
 119. Fruppa Fruppa 14:09 11/03/11
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta
 120. MissPinky MissPinky 15:00 11/03/11
  så den dokumentaren, og jeg er ikke mer fristet til å få omskåret fordøyelsessystemet mitt akkurat...
 121. Gulljenta 07:00 12/03/11
  Jeg har også sett programmet. Det er viktig de faktaene som kommer fram, men jeg syns det er synd at de har bygget opp programmet slik det har gjort, De negative faktene burde kommet fram fra en større gruppe opererte pasienter enn det gjør.Og de positive faktaene blir ensidig presentert av kun fagpersoner. Det gir ikke et godt inntrykk ifht til validitet. Det ville også hjulpet enda mer til å få fram to av de viktigste poengene med programmet, vurdering av psykisk helse før man får innvilget operasjon og mangelen på en god oppfølging i etterkant, når man skal rehabilitere et helt liv. Jeg har tidligere sammenlignet det med andre typer rehabilitering her til lands, enten det er legemiddelassistert rehabilitering, vanlig rehbilitering eller inne psykiatrien. Hvor man får en ansvargruppe rundt seg som hjelper enn bygge opp livet på nytt, enten det er økonomi, psykisk helse, ut i skole/arbeid,osv. Svært mange fedme opererte ville trengt det samme tilbudet. Omstillingene til et nytt liv er for mange svært stor, og de får den samme opplevelsen som mange rusmisbrukere får når de blir rusfrie, de føler de mister seg selv på veien og sliter med egen identitet.
  Man snakker og problematisere rundt de som tidligere ikke har hatt spesielle psykiske problemer, men som får det etter operasjonen, hvorfor , manglende oppfølging osv, men jeg synes ikke det blir besvart godt nok.
  Trist var det å se den unge jenta som ikke får plastiske operasjoner til å fjerne overflødig hud slik at hun kan fungere normalt. Det vil jeg sammenligne med å dømme et menneske til evig terror.
 122. Gulljenta 07:13 12/03/11
  Så må jeg si at jeg ikke har forandret mening. Jeg var klar over de faktaene som kommer fram i programmet. De er viktige og alvorlige og kirurgi er ingen løsning alene. At en type avhengighet erstattes av en annen, er heller ikke en ny og revolusjonerende opplysning. Men den er trist og innen annen avhengighetsbehandling, er det godt kjent og også forsket på.
  Jeg tror fortsatt kirurgi kan være en nødvendig løsning for enkelte, men etter bedre vurderinger enn det som gjøres i dag. Der snakker jeg av egen erfaring. Det er en av grunnene til at jeg har brukt mange år på å ta mitt valg, og benyttet meg av flere fagpersoner og ulike vurderinger enn den oppfølgingen som er gitt fra sykehuset. Og sikret meg en god oppfølging i etterkant. men helt ærlig, hadde jeg kun hatt den oppfølgingen sykehuset gir, ville jeg tenkt en ny runde. Selv om den har blitt bedre og jeg ser de som blir operert nå får mye tettere oppfølging.

  Nå har jeg vært veldig påståelig, men dette var min vurdering og mening....hva andre mener er opp til den enkelte ;)
 123. MissPinky MissPinky 11:48 12/03/11
  mitt inntrykk er at oppfølgingen er svært mangelfull. Det gjelder i alle fall for en venninne av meg som ikke får oppfølging der hun bor siden hun valgte å operere seg et annet sted i landet.

  Hvor finner du oppfølging hvis det ikke er fra sykehuset?
 124. beriten 22:50 12/03/11
  Det er svært lite ettervern fra de offentlige sykehusene etter en slankeoperasjon. Men hvis operasjonen er foretatt på f.eks Aleris så følger de opp sine "pasienter" i flere år.

  Jeg er med i en selvhjelpsgruppe, med tidligere opererte og de som står i kø for å bli operert. Der tar vi opp temaer som dukker opp underveis etter en operasjon.
 125. Gulljenta 09:33 13/03/11
  Jeg benytter selvfølgelig det tilbudet jeg har på sykehuset.Men jeg passet ikke helt inn i malen deres fra første stund og utfordret dem nok litt på løsninger, fordi jeg jobber selv innen helsvesenet og har brukt andre veier på skaffe meg infomasjon og få faglige vurderinger og oppfølging. Det har gjort at jeg nå har et sikkerhetsnett i tillegg til tilbudet på sykehuset, og det er jeg veldig glad for. Det mest uvurdelige er alle tipsene fra folk jeg kjenner som er operert, de det har gått bra med og ikke minst de det har gått veldig dårlig med. Men jeg har ikke noen flere forsikringer jeg enn alle andre som er operert, store operasjoner er alltid en risiko, sånn er det.
 126. Tine 10:36 13/03/11
  Helse Sør Øst har bestemt seg for å kutte ned på behandlingsplasser som Tonsåsen og heller satse på fedmeoperasjoner.
  Skulle tro det var bedre å prøve å få folk inn på riktige livsstilsvaner før det går så langt at man må legge seg under kniven.
 127. Dumogdeilig Dumogdeilig 14:16 28/11/11
  Har inntrykk av at slankeoperasjoner er noe som blir delt ut på frelsesarmen. Blir skremt over hvor mange som hopper på denne enkle men farlige løsningen. Skal bli intressant å se hva som blir skrevet om dette når neste generasjon er voksne, når alle fakta, senskader og problemer er dokumentert.
 128. bherte bherte 02:08 30/11/11
  Man kan ikke "hoppe" på en slik løsning. Gjennomsnittlig venter de fleste fra 1,5 til 2 år fra den dagende tar kontaktmed fastlegen for å bli videre henvist til sykehus (og nå snakker vi om offentlige sykehus).
  Nettopp på grunn av forskning så går flere og flere kirurger over til å operere pasienter med en vertical sleeve istedet for en gastric bypass. Ved en sleeve fjernes fysisk 2/3 av magesekken, men den typen operasjon gjør at man ikke blir avhengig av vitaminer og mineraler i tablettform resten av livet. Magen og tarmen har evnene til å suge opp disse stoffene fra det man spiser ved denne typen operasjoner. Ved GBP er man avhengig av å spise vitaminer og mineraler i tablettform resten av livet.
  Det er heller ikke bevist at den ene metoden gir noen bedre/dårligere vektnedgang enn den andre.
  Men det er riktig som det skrives lengre opp her i debatten at problemet ved overvekt sitter i hodet. Vi ser at de som har klart å endre på kostholdet sitt før en operasjon har mye større sjanse for å ha et vellykket resultat etterpå. Vet av folk som har spist seg like stor som de var før de ble operert. Det er ikke noe problem, for en operasjon er kun et verktøy, jobben med å gå ned i vekt må man faktisk gjøre selv. Beste i så måte er at man etter en operasjon burde vært tilbudt et opphold på en plass ala Røros, Tonåsen for å lære seg å leve med liten mage og lære seg å spise riktig. Tror det hadde hjulpet masse.
  Når det gjelder psykolog, så skal det være en tilstedet ved alle forkurs og ved alle oppfølgingsdager der man møtes i grupper. Mulig det er opp til hver enkelt plass, men i Trøndelag er det iallfall slik.
  Desverre er overvekt blitt vår tids store folkesykdom, og heldigvis er det blitt godkjent som en sykdom. Det er faktisk på lik linje med alkoholisme og narkomani. Man vil gjerne utav det, men klarer det ikke.
  Ikke har jeg den store troen på at all stigmatisering vi får gjennom media og diverse forum på internett er med å hjelpe overvektige i å gå ned i vekt. Tror heller mange blir oppgitt istedet.
  All respekt til de som klarer å gå ned i vekt på egen hånd og klarer å holde vekten nede, og all respekt til de som velger operasjon som verktøy. Husk det er ikke en lettvint løsning, men hjelp til selvhjelp.
 129. Fruppa Fruppa 13:21 30/11/11
  Har ingen innsigelser på noe av det du skriver bherte, men din siste setning skulle vært uthevet :O)

  Føler vel selv at veldig mange av de som tar operasjonen ser på det som lettvintt og ikke helt har skjønt at det bare er en drahjelp.

  Blir faktisk skremt av hvor mange jeg har blitt kjent med her inne som har tatt operasjonen de siste årene og den siste som tok det skjønner jeg ikke i det hele tatt .. Sorry G , når du leser dette men i mine øyne er det horribelt å ta en slik operasjon da man veier rundt 90 kg. Skjønner egentlig ikke at det blir godkjent av det offentlige. Jeg beklager ïgjen, vet det sårer deg, men vet også at du tåler det ;O)
 130. sunshine71 19:02 30/11/11
  Jeg blir litt sjokkert over mange av komentarene her,men jegmå jo skrive jeg og.
  Det er 7 år siden jeg ble operert i spania,jeg tok operasjonen fordi jeg fikk beskjed om å ta den eller bestille kiste,så jeg valgte operasjon.
  Jeg viste ikke hva jeg gikk til hadde ingen info om noe,kom til spania og fikk sjokk over alt jeg så på sykhuset,satt i mange timer med legen min i norge før jeg roet meg.
  Jeg fikk ingen info,ingen pratet engelsk utenom han som skulle operere meg,så info var det lite med.
  Jeg har gått ned 75 kilo er kjempe glad for det men jeg har også bivikninger som jeg gjerne skulle vært uten for det er plagsom og styrer livet.Bare spør Fruppa hehe.
  Er så klart glad for at jeg nå kan gå ut igjen uten å føle at alle ser på meg,men det er etter mange år slitet kommer.
  Det er ikke magen som skal opereres men hode,det er der det sitter det hjelper lite å bli operert i magen hvis hode ikke vil være enig.
  Jeg syndes også at det er blitt for lett og de som egentlig trenger det fort får ikke hjelp siden det står så mange i kø.
  oppsumering angrer ikke siden jeg nå kan være med på ting og liker å gå ut,men gud så masse man ikke vet om.
Skriv en kommentar:

Du må være logget inn for å skrive en kommentar.

Hopp over innlogging - Til hovedinnhold - Topp

Logg inn

Logg inn

Registrer deg

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Topp